Moj profil

Makedonski pindžur

16

Ovo jelo je među najvećim specijalitetima u Makedoniji. Ovo je recept kako ga ja spremam. Nekolko dana razmišljam da ga podelim sa vama, ali sam se puno dvoumila sa izrazima. Ako imate bilo kakvih nedoumica pitajte…

Ovo jelo je među najvećim specijalitetima u Makedoniji. Ovo je recept kako ga ja spremam. Nekolko dana razmišljam da ga podelim sa vama, ali sam se puno dvoumila sa izrazima. Ako imate bilo kakvih nedoumica pitajte…

Sastojci

1 kg paprike (makedonske)
po želji češnjak

Priprema

1.

Paprike ispecite (najbolje na roštilju ili na plotni) i kad su gotove odmah ih stavite u plastičnu vrećicu da bi se uparile (paprike uzimajte jednu po jednu i nakon svake dobro zatvorite vrećicu).

2.

Očistite nekoliko češnja češnjaka, stavite ih u posudi za tucanje – avan (kod nas se koristi specijalna posuda nalik keramičkoj tavi koja se zove KALENICA). Posolite obilno i lepo istucite.

3.

Još tople paprike, ogulite, očistite sjemenke i sitno narežite u posudi sa češnjakom. Paprike treba isto tako lepo istucati.

4.

Ulje jako zgrijati i politi po tucanim paprikama uzneprestano mešanje.

5.

Sačekajte da se jelo ohladi pre serviranja.

Posluživanje

Možete dodati neku ljutu papriku i dobićete ljutu (meni omiljeniju) verziju.
Ovo jelo se jede iz posude u kojoj je pravljeno: jednim zalogajem kruha “macate” (pojma nemam – zahvatate) željenu količinu pindžura.

  • Zimnica(2)
  • Makedonija(2)
  • Namazi(1)
  • Zelencuk(1)
  • Sve-5(1)
  • Od-paprike(1)
  • Mkd-uzina-pindzur(1)
  • Zelencuk-piperki(1)
  • Salata-pindzur(1)

12

Tacno je da ne trebaju crvene paprike za ovaj recept, vec one sto kaze Dijana, zelene, i ne ide bas persun, vec je dovoljan beli luk, pozzzz… :)

Pavloska, zdravo, tebe i ne ti treba recept, neli? :) Snena, moja kolegica kaže da se u Hrvatskoj može na pijacama naći makedonska paprika, samo pitaj prodavce. Isprobajte ovaj recept sa manje mesnatijim paprikama, to je moj savet svima. :)

Makedonska paprika je ne previše mesnata svetlo zelene boje. Ali se mogu koristiti bilo kakve paprike. Ono što ovom domaćem pindžuru daje specifičan ukus (po meni – najbolji) je polivanje vrelim uljem. Kakva se aroma oseća… mljac mljac Snowwhite7, recept sa patlidžanima je isti, ovom receptu dodaš i jedan pečen, oguljen i iseckan patlidžan. Istucaš zajedno sa paprikama i to je to. Varijanta sa patlidžanom traži malo više ulja jer ga patlidžan upija.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)