Moj profil

Mandini lešćarski ušćipci s kiselinom♥

110

Zovu ih fritule,  uštipci  kako u kojem kraju.  Kod mene u Gackoj dolini  zovemo ih ušćipci, recept je od moje drage šogorice Mande♥  kojoj i posvećujem recept, jer nas uvijek dočeka  sa toplim ušćipcima , ili ih brzo zamuti poslije ručka ili večere.. djeca  a i odrasli ih jako vole..♥♥♪♫...

Tu su i uščipci -fritule kako kažu dalmatinci  bez glutena   GLUTEN FREE♥♪♫

Zovu ih fritule,  uštipci  kako u kojem kraju.  Kod mene u Gackoj dolini  zovemo ih ušćipci, recept je od moje drage šogorice Mande♥  kojoj i posvećujem recept, jer nas uvijek dočeka  sa toplim ušćipcima , ili ih brzo zamuti poslije ručka ili večere.. djeca  a i odrasli ih jako vole..♥♥♪♫...

Tu su i uščipci -fritule kako kažu dalmatinci  bez glutena   GLUTEN FREE♥♪♫

Sastojci

4 dcl kiseline (jogurt 2 kom od 2 dcl) * A obično brašno*
2-3 žlice rakije (ili ruma ako nema rakije a može i bez)
limuncina, korica naribana
2-3 žlica cukra
1 mrva soli
cukra mljevenog za posipati ..po želji
1 jabuka oguljena i sitno naribana
* B * * UŠČIPCI bez glutena & FRITULE Gluten Free *
2 žlice u vrh cukra
3,5 dcl jugurta (ili 2 od 180 ml)
35 dag brašna Nutrifre ili Hammermuhle (moemo i polalpola)
2 žlice rakije ili ruma
1 mala jabuka sitno naribana
1 vanilin šećer s okusom limuna ili običan

Priprema

1.

Na gackome čakavskom dijalektu♥♪♫

Ušćipci se umisidu tako da ne budedu ni pregusti ni preretki i unda se dobro isklofadu mišajon i ostavidu na teplom da se zericu skisadu. Dva puta se preklofadu  da budedu finiji.  U padeli se zagrije mast da je  bude najmanje na dva prsta, al ne da gori, nako manje vruću, i u mast žlicon otkidadu ušćipci. Kad lipo pocrljenidu, prevrnedu se  i domiridu, a u zdeli posipaju cukrom.

2.

 Na standardnome hrvatskom jeziku

Brašno prosijte i umiješajte prašak za pecivo. Od navedenih sastojaka  umijesti tijesto  sa kiselinom ili običnim jogurtom  srednje gustoće  tj.  mljecavo je tijesto, ali ne pregusto ni prerijetko.  Dobro izraditi kuhačom i kad se digne  ponovo premijesiti i tako dva puta premijesiti da bude tijesto finije.

Ugrijati  ulje ili mast  ne prevruće  (provijeri  drvenim štapićem stvaraju se oko njga mjehurići). Na masti je okus  ušćipaka finiji. Žlicu veliku ili malu ugrijati u masnoći i vaditi žlicom  komadiće tijesta (ne rukama) i stavi pržiti. Kada uštipci porumene  okrenuti vilicom, pa tako peći 2-3 minute i vaditi van  šupljom žlicom na kuhinjski papir koji upija višak masnoće.  

Na kraju  kada je sve gotovo posuti šećerom u prahu tko voli.   Uštipci su jako fini s kiselinom a i posebnost im daje i jabuka  neku svježinu..posebnu.  Djeca ih vole više od krafni  jer kad se ohlade  fini su jako  posebne su i sa grožđicama..  Ako se nema jogurta  dosta onda par žlica jogurta i doda se 2 dcl mlijeka u zamijenu.

3.

B   * UŠČIPCI  bez glutena & FRITULE  Gluten Free *


Sve isto napraviti  kao i sa običnim brašnom  Pogledati u sastojke. Prosijati brašno  ako miješamo brašna bezglutenska  a postupak kao u koraku 2

Posluživanje

Rakija zbog isparavanja  sprečava ulaženje masnoće u tijesto. Inaće je dobro rakiju staviti u sva tijesta pržena na ulju. Ulje ne smije biti jako zagrijano  jer  tijesto iznutra može bit sirovo a izvana lijepo rumeno... Odjednom nemojte puno pržiti tijesta jer velika količina tijesta rashladi  masnoću.

Ovbo je tradicijski lički recept... a u modernijim verzijama se mogu stavljati grožđice umoćene prethodno u rakiju...    Uvijek to radim odokativno   kao i moja šogorica, no jutros sam mjerila  ...to me uvijek muci mjeriti koliko grama..

  • Ustipci(8)
  • Fritule(2)
  • Nuts(1)
  • Prženi kolači(1)
  • Ustupci(1)
  • Fritule-i-krafne(1)
  • Miseki(1)
  • Anka-1955(1)
  • Dorucak-vecera(1)

25

Anka, divno ti izgledaju......

pravi su !!!!! 👍😋

Tnxxxx!!🙂

Prelepi,supljikavi😋