Moj profil

MARCIPAN masa- osnovni recept

35 minuta
1.581

Nekada je bio privilegija isključivo kraljeva,a danas je dostupan svima. Ukoliko volite torte i kolače sa marcipanom, a nedostupan vam je ili je skup, onda ga napravite sami i ujedno prođite jeftinjie.

Nekada je bio privilegija isključivo kraljeva,a danas je dostupan svima. Ukoliko volite torte i kolače sa marcipanom, a nedostupan vam je ili je skup, onda ga napravite sami i ujedno prođite jeftinjie.

Sastojci

za
za oko 200-250 g mase
100 g sirovog badema
po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
malo arome gorkog badema

Priprema

1.

1. korak
Staviti badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu, obrisati suvom krpom i ostaviti da se sući preko noći. Za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomešati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti. Pripremiti sastojke slika1 .

2.

2. korak
Mlevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u vodenici za mlevenje oraha. Nakon toga pomešati ga sa šećrom u prahu slika2 . Mleveni badem i šećer u prahu izmešati kašikom, mešavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat za mlevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.

3.

3. korak
Sada dobiveni prah izručiti u činiju, dodati aromu i naliti sa malo rastvora
slika3 ,krenite da mesite rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi.

4.

4. korak
Mesite dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika4 ,ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada i roni doliti još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi se dodati još malo šećera u prahu.
Dakle masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

S A V E T I
1.

Ukoliko ne biste da ostavljate badem preko noći da se suši možete ga prosušiti u pećnici na 50*C, oko 10 min, ili ga ostaviti još malo duže da se ispeče, pa napravite marcipan od pečenog badema (to je ova tamnija veknica na slici).

2.

Ukoliko vam se učini da je mlevenje badema lakše uz pomoć blendera ili mašine za pasiranje, nikako to ne radite jer ćete ga skroz ispasirati i kasnije će marcipan početi da ispušta masnoću, što onemogućava mešenje i oblikovanje.

  • MARCIPAN(129)
  • Marcipan-masa(14)
  • Dekoracije(12)
  • Dekoracija(6)
  • Ukrasavanje(5)
  • Marzipan(3)
  • Ukrasi(2)
  • Posni-kolaci(2)
  • Badem(2)

100

Full ))

Da li je ovo na sl br1Glicerin?(Znam da se koristi za fondan) U receptu se nigdje ne pominje?

Od sada ga više ne kupujem, definitivno. Svježeg i izbalansiranog okusa, prekrasne guste teksture, podatan.... divno. Hvala na receptu.

Ovako je ispalo drugima