Moj profil

Marmelada i sirup od krušaka

150 minuta
28

Objedinjeni recept, jer sam zapravo htjela napraviti sirup, a da se ne baci puno toga, a istovremeno i marmeladu, a bez ljuski... tako sam iskombinirala ovo... s nekim svojim omjerima i sastojcima - uglavnom, za marmeladu sam htjela baš da bude što kruškastija, bez dodatnih aroma i okusa - i to sam i postigla!

Objedinjeni recept, jer sam zapravo htjela napraviti sirup, a da se ne baci puno toga, a istovremeno i marmeladu, a bez ljuski... tako sam iskombinirala ovo... s nekim svojim omjerima i sastojcima - uglavnom, za marmeladu sam htjela baš da bude što kruškastija, bez dodatnih aroma i okusa - i to sam i postigla!

Sastojci

POČETNA FAZA - ZAJEDNIČKA
1,5 kg očišćenih krušaka
1,2 l vode
1 kom limun - iscijeđeni sok
100 g šećera
ZA SOK
400 g šećera
1,5 žličica limunske kiseline
ZA MARMELADU
300 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
na vrh žličice cimeta
12 g želina

Priprema

1.

Teglice i boce za sok pripremimo tako što ih operemo i desetak minuta (dok radimo druge stvari) sušimo u pećnici na cca 150 C. Ja ih stavim u pećnicu odmah i grijem ih u njoj. Nakon desetak minuta na 150 je isključim i ostavim teglice unutra dok mi ne zatrebaju.

2.

Limun iscijedimo, u posudu u kojoj ćemo kuhati sok nalijemo 1,2 l vode i dodamo sok limuna. U tu ćemo posudu odmah stavljati kruške kako ih čistimo.

3.

Kruške operemo, ogulimo i očistimo od sjemenki i loših dijelova. Od početnih 2600 g, nakon čišćenja ostalo mi je oko 1500 g.

 Kako čistimo kruške, tako ih siječemo na komadiće i stavljamo u lonac u kojem je voda s limunom.

4.

Kada smo nasjekli sve kruške, dodamo oko 100 g šećera (da bolje puste sok) i zagrijavamo ih dok ne zakuhaju. Kuhamo dok ne postanu mekane.

5.

ZA SOK:

6.

Kada su kruške mekane, procijedimo sok u posebnu posudu (ja sam kod cijeđenja kroz sito još malo gnječila šeflom, tako da iziđe više soka - pri tom iziđe i pulpa, dakle, ako ne želite pulpu u soku, samo iscijedite preko sita ili gaze).

7.

Dobila sam oko 1,5 litre tekućine. U nju dodamo limunsku kiselinu i šećera po okusu (stavila sam još 400 g, i sok je sasvim dovoljno sladak) i ostavimo da zakipi. Kuhamo minutu-dvije.

8.

Vrući sok sipamo u tople boce, umotamo ih u dekicu i ostavimo dan-dva.

Dobila sam nešto više od 1.5 litre gotovog sirupa.

9.

ZA MARMELADU:

10.

Nakon cijeđenja soka, ostalo mi je oko 1100 g mesa krušaka.

11.

Meso krušaka izblendamo, dodamo šećer (opet po ukusu, a ovisno i o kruškama, može manje ili više) i stavimo natrag na vatru. Dodamo vanilin šećer, na vrh žličice cimeta i 12 g želina pomiješano sa šećerom (koji smo oduzeli od one početne mase).

12.

Miješamo neprestano, jer strahovito šprica. Mene je vraški opeklo dok sam tražila teglice u pećnici. Kad smo primijetili da je zakuhalo, kuhamo još tri minute.

13.

Vrući pekmez stavimo u teglice i zatvorimo poklopcima koje smo prebrisali alkoholom. Ostavimo ga na toplom (umotano u dekicu ili u pećnici) do sutradan.

  • Zimnica-kruske(1)

5

Uh.... puno me pitaš... prošlo je godinu dana.. ako se ne varam, nekih dvije i pol tegle... stvarno ne znam... ❓

Ovo se isplati probati, samo me zanima koliko je na kraju bilo marmelade

aha. marmelada mi je strašno fina... baš imam krušaka za još jednu turu 🙂