Moj profil

Marmelada od bazge

48
Marmelada od bazge

Svi koji vole okus bazge obožavat će ovu marmeladu... Mi je koristimo skoro svakodnevno: na kruhu, u kolačima, u keksima, tortama...

Svi koji vole okus bazge obožavat će ovu marmeladu... Mi je koristimo skoro svakodnevno: na kruhu, u kolačima, u keksima, tortama...

Sastojci

Za približno 4 manje teglice:
30 cvjetova bazge
1 L bistrog soka od jabuke (najbolja s 100% udjelom voća)
500 g želirnog šećera 2:1
sok 2 limuna

Priprema

1.

Cvjetove bazge stavimo u veću posudu, prelijemo sa sokom od jabuke i ostavimo u hladnjaku 24 sata. U međuvremenu promiješamo nekoliko puta.

Uzmemo cjedilo i gazicu te precijedimo mješavinu bazge i soka. Zamotamo gazu te sve dobro istisnemo (pošto cvjetovi upiju dosta tekućine). 

Tome primiješamo želirni šećer te sok iz dva limuna (sok izlijemo preko sitnog cjedila). Malo promiješamo te stavimo na vatru. Pustimo ga da vrije oko 3 do 5 minuta, skinemo ga s vatre i još vrućeg prelijemo u vruće teglice (ja ih steriliziram tako da ih stavim u pećnicu na 100°C dok mi je sok na vatri).

Teglice na par minuta okrenemo naopačke, kasnije ih zavijemo u krpe ili ručnike te ih tako ostavimo da se u potpunosti ohlade. Ne otvaramo ih 2 do 3 dana da se marmelada do kraja stvrdne.

  • Bazga(5)
  • Marmelada(1)
  • Bazga-razno(1)
  • Bazga-cvijet(1)

6

Sa suhim cvjetovima nisam jos probala. Ako su intenzivnog mirisa možda i uspije...

Da li bi mogli suhi cvijetovi bazge koje sam ostavila za čaj?

Kod nas nema više cvijetova od bazge. Vjerujem, da je marmelada vrlo ukusna. Napravit čemo drugu godinu.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)