Moj profil

Marron Glace

120 minuta
181

Također se zovu ‘glazirani maruni’, luksuzni su desert, vrlo sezonski i skupi (kažu da su čak oko 4 do 5 $ po komadu??!!), ali se isplate – ovdje je recept kako možete napraviti svoje vlastite kandirane kestene. Sama izrada ovog ekstravagantnog deserta nije zahtjevna, malo duže traje, (trebat će vam oko 4 -5 dana!), neka vam to bude izazov, radije nego da vas odbije!

Također se zovu ‘glazirani maruni’, luksuzni su desert, vrlo sezonski i skupi (kažu da su čak oko 4 do 5 $ po komadu??!!), ali se isplate – ovdje je recept kako možete napraviti svoje vlastite kandirane kestene. Sama izrada ovog ekstravagantnog deserta nije zahtjevna, malo duže traje, (trebat će vam oko 4 -5 dana!), neka vam to bude izazov, radije nego da vas odbije!

Sastojci

za
potrebno
1 kg kestena
6 dl vode

Priprema

1.

Uklonite nožem ljuske od maruna , pazeći da ih ne oštetite iznutra.

2.

U veliku posudu za kuhanje stavite kestene, pokrijte ih vodom, neka dođu do vrenja i kuhajte 8-10 minuta kad provriju (kesteni se brže skuhaju i skratite vrijeme kuhanja za njih…maruni se meni skuhaju između 8 i 10 minuta, moram reći da je ovo možda najosjetljivija faza kuhanja i o njoj ovisi uspjeh cijelog projekta).

3.

Kestene brzo očistite od membrana , to će biti lako, ako radite u rukavicama, da ne ispečete ruke, dok ih čistite držite ih u vrućoj vodi, jer ako se ohlade, membrane se neće dati skinuti lagano kao ovdje .

4.

U lonac za kuhanje stavite šećer, vodu i mahunu vanilije, zavrijte na laganoj vatri, miješajući sve vrijeme, dok se šećer otopi.

5.

Ostavite da lagano vrije 5 minuta, zatim pažljivo dodajte kestene.

6.

Kuhajte ih 10 minuta, tako da polako vriju na laganoj vatri. Sklonite s vatre i odbacite mahunu vanilije.

7.

Ugasite vatru, okrijte i ostavite preko noći na hladnom ili najmanje 12 sati.

8.

Opet stavite kuhati i kuhajte da vrije još 1 minutu.

9.

Opet ostavite da stoji, ovaj put za 24 sata .

10.

Ponoviti par puta, sve dok kesteni upijaju sirup (ne bi trebalo trajati više od 3-4 puta).

11.

Kuhanje će tijekom vremena spriječiti proces kristalizacije – što ovisi o gore navedenim koracima.

12.

Proces sušenja: zagrijte pećnicu na 60 °C, pokrijte lim za pečenje pergament papirom.

13.

Raspodijelite glazirane marune ravnomjerno, ostavite da se suše u pećnici, otvorenih vrata, otvorite ih nekoliko centimetara i tako ih sušite 2 sata, dok očvrsnu.

14.

Potpuno ohladite. Pohranite ih u posudu obloženu pergament papirom.

Posluživanje

Mogu ostati svježi oko 2 tjedna- no vjerujte, pojest će se prije -zasigurno!! Koristila sam veliku sortu kestena, koji se zovu maruni- veći su i slađi od ostalih kestena!
Maruni koje ste glazirali ili koji su u procesu pukli, mogu se dodati u bilo koji kolač, mogu se njima dekorirati torte, možete ih preliti čokoladom, ili rumom, a za ukras samih cijelih maruna koristite šećer u prahu!
Recept sam prvi put pročitala u jednoj “Mili” božićno izdanje, no nadopunila sam ga temeljitim “švrljanjem” po internetu.
Dostupni u trgovinama od studenog do ožujka, te glazirani / kandirani kesteni su ozbiljno ‘’ najluksuzniji slatkiši koji postoje”. Stara kopija Larousse Gastronomique enciklopedije kaže: Kesteni koji su poširani u šećernom sirupu i onda glazirani zovu se Marrons Glacès, nastali su u vrijeme vladavine Louisa XIV i danas se uglavnom proizvode u Privasu, u Ardècheu.
Ardèche, je na jugu Francuske. To je epicentar francuske proizvodnje kestena, više od 50% svih kestena u Francuskoj uzgajaju tamo. Oni imaju festival kestena u jesen, kako bi ga proslavili i mnogi od lokalnih restorana uključuju jela i deserte na bazi kestena na jelovnike. Ne smijemo ne spomenuti niti “Marunadu” u Lovranu i “Kestenijadu” u Hrvatskoj Kostajnici, gdje se također pripremaju festivali sličnog tipa. Kostanj je jedan od lokalizama za kesten i Kostajnica je po njemu dobila ime, jer imaju puno kestenovih stabala. Maruni su veći i slađi od kestena.
Što se tiče porijekla koji spominje Larousse – također sam pročitala u drugim izvorima, da se naizgled kandirani kesten kao slatkiš služio 150 godina ranije u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, blizu granice Švicarske i Francuske.
Marrons glaces su rad pun ljubavi – uključuju više različitih procesa i puno mukotrpnog vremena. Nije ni čudo da su skupi ali bogme vrijede svake kune, funte ili dolara…, da i €!

  • Kesten(21)
  • Kesteni(3)
  • Desert(2)
  • Neobično(2)
  • JESEN(2)
  • Maruni(2)
  • Kostanji-glazirani(2)
  • Glazirani-kesteni(2)
  • Kandirani-kesten(2)

81

Baš mi je žao što sam tek sada naletjela na ovaj recept 🙁Sad treba opet čekati jesen..Pokušala sam nešto slično prije koju godinu, ali sam čekala da se ohlade i gubila živce kod guljenja kožice, još sam ih i prekuhala..muka.. uglavnom, slučajno sam naletjela na Deliiicije, izgleda da oni nude Marron Glacé. Je li velika razlika između domaćih i tih? netko je možda kušao? 

Radila sa sumskim kestenima. Normalno da sam ih prekuhala al nisam se dala...ipak sam projekt na kraju dovrsila makar ih je vise bilo u dijelovima nego cijelih Ali isplatilo se. Sve se to pojelo a nesto je poslo i za poklon.

Gje kod nas ima za kupiti oguljenih kestena u tegli?

Ovako je ispalo drugima