Moj profil

Maslenica moje Majke

200

Nisam namjeravala objavljivati recept za ovo posto postoje vec dva slicna recepta od Krvave i Selmas..medutim Irenalana me zamolila za recept i evo ga… recepti su slicno ali opet razliciti… Ovako to radi moja Majka… :)

Nisam namjeravala objavljivati recept za ovo posto postoje vec dva slicna recepta od Krvave i Selmas..medutim Irenalana me zamolila za recept i evo ga… recepti su slicno ali opet razliciti… Ovako to radi moja Majka… :)

Sastojci

Tijesto
½ kg brasna
2 kasikce soli
2 kasike ulja
za posipanje
1 kasika milerama
ako je gusto malo vode usuti

Priprema

1.

Jufku zakuhati i podjeliti na 3 loptice. Staviti ih na tanjir i posuti sa malo ulja pa pokriti kesom ili plasticnom folijom. Ostavti das se odmaraju najmanje 20 minuta.

2.

Razvuci jufku sto je tanje moguce sa velikom oklagijom ili ako se nema oklagije.. razvuci valjkom sto je vise moguce i malo jufku nauljiti i ostaviti da stane 10-15 minuta pa je razvuci rukama. Nema veze ako i pukne..to se nista nece vidjeti kad je zamotate.

3.

Umutiti vrhnje za kuhanje skupa sa 1 kasikom milerama ( ako je smjesa gusta dodati koju kasiku vode) i sa kasikom posuti sasvim malo po svoj jufki.

4.

Uzeti za jedan kraj jufke i prebaciti ga, tako uraditi i sa druge strane jufke, da se dobije pravougaonik, posuti sa vrhnjam jos malo i sa krace strane jufku smotati u kocku. Staviti u tevsiju. Postupak ponoviti sa preostalim jufkama i tako redati jedno na drugo u tevsiji.

5.

Pomastiti malo po vrhu i peci na 200* oko 20-25 minuta.

6.

Kad je maslanica gotova tj. pecena… 2dl vode sa kaskicom maslaca ugrijati i posuti po maslenici. Vratiti u pecnicu na koji minut. Izvaditi maslenicu i pokriti sa drugom tevsijom dok se pripremi sa cim cete je jesti.
https://www.coolinarika.com/slika/24023
https://www.coolinarika.com/slika/24024
https://www.coolinarika.com/slika/24025
https://www.coolinarika.com/slika/24026
https://www.coolinarika.com/slika/24027

Posluživanje

meni ovo njabolje prija sa pekmezom od sljiva, mladim sirom i vrhnjom..a danasnja djeca vole i sa eurokremom….. pase super i uz Grah corbu…. :)

  • Maslenica(8)
  • Pite(5)
  • Pita(3)
  • Burek(2)
  • Savijaca-maslenica(1)
  • Isprobano-s(1)
  • Peciva-maslenica(1)
  • Bakina škrinjica(1)
  • Jufke(1)

24

Ne znam odakle ti je majka,ali i kod nas prave identicnu maslenicu.Odlicna je.

Pogledala sam i druge recepte za maslenicu ali mi se ova cini najslicnijom onoj koju sam nekad daaaavno jela u Rogatici i ciji ukus i dan danas lako prizovem u secanje, trazi dosta vremena za spremanje (kao i svaka druga prava stvar u zivotu) ali je izvanredna. Omiljeni, definitivno!

germe nema?

Ovako je ispalo drugima