Moj profil

Med od lavande

104

Starinski recept za aromatičan slatki namaz iz kućne radinosti.

Starinski recept za aromatičan slatki namaz iz kućne radinosti.

Sastojci

20 g svježih cvjetova lavande (oko 35 cvjetova)
350 ml vode
500 g šećera

Priprema

1.

Cvjetove operite pa ih stavite u posudu za kuhanje i prelijte s 350 ml vode. Kad počne kuhati, maknite sa štednjaka, poklopite i ostavite da odstoji 10-12 sati (najbolje preko noći).

2.

Preko cjedila stavite gazu, procjedite mješavinu, a gazu lagano istisnite.

3.

Tekućinu ponovo ulijte u posudu za kuhanje te dodajte šećer i limunov sok. Mješajući kuhajte na laganoj vatri štednjaka dok se šećer ne otopi. Kuhajte još na laganoj vatri nekih 25-30 minuta dok smjesa ne postane kompaktna (ni prerijetka, ni pregusta). Kuhanje na laganoj vatri je vrlo bitno, kako vam med ne bi potamnio.

4.

Ulijte med u pripremljene vruće staklenke s poklopcima na navoj. Staklenke pokrijte salvetom, te zatvorite tek nakon što se med ohladi.

Posluživanje

Hvala od srca na prekrasnoj izvedbi:
Slika by Nina0205

  • Lavanda(6)
  • Med(3)
  • Zimnica(2)
  • Cool-isprobano(1)
  • Domace-je-domace(1)
  • Domaci-med(1)
  • Med-od-lavande(1)
  • Ljekoviti-recepti(1)
  • Iz-kucne-radinosti(1)

30

Petra 73 svaka cast na vasem komentaru koji je ispravan i zakonom potkrijepljen.Potpuno ste u pravu jer med mogu proizvesti samo pcele,a sve ovo sto ljudi rade u kucnoj izvedbi je sirup ili nesto slicno.Ovakav odnos prema medu i nerazumijevanje dovodi u zabludu potrosace meda,jer se prezentira kao med koji to nije.Kao sto neki zovu med od maslacka koji je u biti sirup to isto vrijedi za med od lavande koji je isto sirup.Druga stvar je nejasna ,koja se lavanda priprema za sirup ili stavlja u kolace ili drugu hranu?Ako je to lavandin kojeg svi zovu lavanda,moram reci da je to jos jedna obmana iz razloga sto on nije za konzumaciju.Ako se radi o lavandi angustofoliji ,koja je jestiva,onda ok,samo to se treba naznaciti,pogotovo jer se radi o hrani.

Petra73, navodnike ću staviti kad to bude propisano Zakonom 😉 Možda to vama izgleda žalosno, al uspomene na svoju najdražu bakicu poštujem i volim daleko više nego med. ❤️

pa ako vama odredba pravilnika "Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja." nije dovoljna onda vam iti išta drugo neće biti. trebali ste staviti barem navodnike, jer ovo nije med. napuštam raspravu. žalosno, jer nit pošđtujete nit volite pčelice i njihove proizvode jer da je tomu tako ne biste šećerni pripravak zvali medom.

Ovako je ispalo drugima