Moj profil

Millefeuille

55

Nema se, zapravo, što previše reći. Ova divota od slatkog lisnatog tijesta, slastičarske kreme s divnom vanilijom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a priprema nije teška. 

Nema se, zapravo, što previše reći. Ova divota od slatkog lisnatog tijesta, slastičarske kreme s divnom vanilijom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a priprema nije teška. 

Sastojci

Slastičarska krema
30 g maslaca
2 lista želatine (opcionalno)
Kore
2 lista svježeg lisnatog tijesta

Priprema

1.

Najprije radimo slastičarsku kremu, kako bi se mogla dobro ohladiti. Mlijeko stavimo grijati sa rastvorenom mahunom vanilije i sastruganim sjemenkama, a žumanjke pomiješamo sa škrobom, šećerom te malo mlijeka od ukupne količine kako bi dobili gustu masu koju kasnije ukuhavamo u mlijeko.

2.

Kada mlijeko zavrije, lagano ga dodajemo u tankom mlazu u pripremljenu smjesu sa žumanjcima i temperiramo ih kako se ne bi skuhali od prevelike temperature i žustro miješamo. Nikako ne dodavati direktno u lonac na vatri! Kada smo dobili željenu temperaturu, vratimo sve na vatru i kuhamo dok se ne zgusne, tek da pusti dva-tri balončića. Zatom dodajemo maslac, dobro promiješamo i prekrijemo prozirnom folijom kako se ne bi stvorila kožica, te ostavimo sa strane. *Ja sam kod ovog koraka u vruću krenu dodala namočenu želatinu, da mi krema bude čvršća, no nije obavezno!

3.

Dok se krema hladi, svježe (ili zamrznuto) lisnato tijesto razvaljamo i premažemo u tankom sloju kistom umočenim u vodu i pospemo šećerom u prahu, a zatim stavljamo peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva dok ne poprimu lijepu boju. Ja volim sa su malo jače pečene, no vi napravite po svojoj želji.

4.

Pečeno tijesto odmah narežemo na pravokutnike i odvajamo za jedan kolač po tri jednaka komada, a možete i dva, kako kome odgovara. Pustimo da se ohlade, te se bacamo natrag na izradu kreme.

5.

Vrhnje za šlag (nikako biljno) tučemo do željene konzistencije, te umiješamo u ohlađenu kremu dok se ne sjedini. Zatim kremu premještamo u slastičarsku špricu i radimo slojeve jednake debljine na dvije kore i slažemo ih jednu na drugu. Na zadnju ne stavljamo kremu, već ju samo posipamo šećerom u prahu. Pustiti da se ohladi oko 2 sata. Krema se dosta brzo steže zbog maslaca i želatine ako ju dodamo. 

Posluživanje

Ne volim previše slatke kolače, a tko voli, neka poveća navedenu količinu šećera. Također, mahuna vanilije je dosta skupa, pa se može zamijeniti vanilija bourbon šećerom ili ekstraktom. Divno odgovaraju i maline ili bilo koje sezonsko voće, pa se slobodno može dodati naizmjence s hrpicama kreme. Već sam navela slučaj sa želatinom, tako da se može izbjeći, krema bude zbilja divna i čvrsta.

  • Millefeuille(2)
  • Pastry-cream-is(1)
  • Lisnato-blago(1)
  • Kremšnita(1)
  • Kreme(1)
  • Kremšnite(1)
  • Mille-foglie(1)
  • Mille-feuille(1)
  • Zuta-krema(1)

1

šta nije ovo mille foglie (tal) foglie=listovi?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)