Moj profil

Mladi majevicki sir

105

Ovakav mladi sir se od davnina pravi u ovim krajevima i dandanas a dobijen je na sasvim prirodan nacin,bez ikakvih dodataka,vrlo ukusan,osvjezavajuci,a bogat kacijumom.Ja ga najradije koristim u svjezem stanju ,ali pravim od njega i pitu, punim palacinke,kiflice,kukuruznu pitu….

Ovakav mladi sir se od davnina pravi u ovim krajevima i dandanas a dobijen je na sasvim prirodan nacin,bez ikakvih dodataka,vrlo ukusan,osvjezavajuci,a bogat kacijumom.Ja ga najradije koristim u svjezem stanju ,ali pravim od njega i pitu, punim palacinke,kiflice,kukuruznu pitu….

Sastojci

Kiselo mlijeko

Priprema

1.

Napraviti kiselo mlijeko:

Svjeze kravlje mlijeko sasuti u plicu posudu i ostaviti u frizider da se dobro ohladi.

 Izvaditi iz frizidera (kajmak se vec “uhvatio” na povrsini”)poklopiti ali ne sasvim, mora malo da prolazi vazduh (ja pokrijem papirom za stampac) i ostaviti na toplo mjesto da se kiseli ( u zimskom periodu stavim jedan jogurt da potpomogne kiseljenju).

Kad se ukiseli, a to je za jedan dan, ohladiti u frizideru, pokupiti (povlaku)kajmak a od kiselog mlijeka praviti sir.

2.

Dakle,kiselo mlijeko, kome ste skinuli kajmak, stavite na lagana vatru da se ugrije (lagana vatra je tacka izmedju 0 i 1, znaci 0.5).

3.

Kad se malo sirutka odvojila, velikom kasikom polako okrenite dio po dio sira, tako da onaj dio sto se grijao bude gore i obratno.

4.

Kad se i gornji dio ugrijao, skinite s vatre, malo prohladite i saspite u cjediljku, te ostavite da stoji nekoliko sati kako bi se sto vise sirutke ocijedilo.

I vec ste dobili  Majevicki mladi sir...koji možete koristiti na mali milijun način kao Nadalina ona svoja jaja:)))...kako ja koristim,navela sam u opisu posluženja i priložila poprilično slika....

5.

Sirutku,koja je ostala nakon cijedjenja sira, prokuhajte do vrenja i dobro ohladite. Najbolje je da je popijete  jer je jako zdrava i osvježava,imajte na umu da ne sadrži ni trun soli. a ukoliko ne možete sve popiti,koristite je u pecivima,pogacama,projaricama kombinujući je sa mlijekom u omjeru 50:50.

6.

Kajmak (punomasni) koristi se kao preliv za pite, palentu ili sl.

7.

...sve iskoristeno, sve prirodno i jednostavno :))

Posluživanje

Ovako spremljen sir koristim u svim mogucim i nemogucim varijantama.......stavljam ga i u:

kiflice,buhtlice,proje i projarice,sirnice i rolatiće,slane tortice .......pa labneh...to se ne rimuje se:)) ali može i te kako da se pravi....onda i u frisko i u salatice--- grcku,šopsku,švapsku....ima li jos nesto?????

E,onda sam nedavno otkrila da ludo skupi mascarpone sir u torticama mogu "ladno"  da zamijenim ovim sirom koji dobro umutim štapnim mikserom i dobijem kremsir ....e to mi je otkrice jako usrecilo....pa ga srecna dijelim sa vama....sacuvajte koji dinar za putovanja,jer putovanja i prijatelji dušu hrane......

  • Sir(13)
  • Svježi sir(2)
  • Urda(1)
  • Krem-sir(1)
  • Slana jela(1)
  • Sirevi(1)
  • Majevicki-sir-jelena(1)
  • Domaci-sir(1)
  • Sir-od-kiselog-mlijeka(1)

22

Mlijeko se ne kuva,otvori link i pogledaj recepet Majevicko kiselo mlijeko ..

Recept mi se čini vrlo zanimljiv samo nisam skontala kuha li se mlijeko prije kiseljenja.

Ne pokusavajte s kupovnim mlekom, eventualno gde jos ima ono kratkotrajno mlitavo pakovanje "mleko u kesi". Mleka iz flase su nazalost nepodobna, ne ukisele se nego pokvare ako stoje izvan frizidera, a od domaceg je ovaj sir fantastican....

Ovako je ispalo drugima