Moj profil

Moja Baklava

573

Ovdje prestaje potraga za savršenom baklavom, jer kada je probate shvatit ćete da to ova baklava jeste. Jednom rječju savršena! 

Ovdje prestaje potraga za savršenom baklavom, jer kada je probate shvatit ćete da to ova baklava jeste. Jednom rječju savršena! 

Sastojci

500g gotovih kora za baklavu
500g oraha - pola mljevenih, pola sjeckanih (može i manje)
3 kašike krušnih mrvica (prezle)
100ml ulja za premazivanje kora
još 125ml ulja i 125g maslaca za zalijevanje baklave
Zaljev

Priprema

1.

Priprema zaljeva:

Prvo napraviti zaljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Kuhati vodu i šećer 10-ak min. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vrijeme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava - hladan zaljev.

2.

Priprema baklave:

Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije (u mom slučaju kore prepoloviti). Orahe i prezlo izmješati. Najprije redati u tepsiju 3 kore svaku premazati uljem (s cetkicom). Četvrtu posuti mješavinom oraha i prezle (odprilike 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako redati do kraja, jednu premazati uljem, sljedeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu isjeći dijagonalno na rombove. Zagrijati 125ml ulja i 125g maslaca te preliti preko isječene baklave. Na baklavu staviti jednu cijelu koru koju smo ostavili sa strane kako nebi izgorila.

3.

Pečenje baklave:

Baklava se peče 50min. Zagrijati rernu na 200C. Prvih 10 minuta peći na 200C. Smanjiti na 180C pa peći idućih 30 minuta na 180C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200C pa peći još 10 minuta.

4.

Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorila) i preliti hladnim zaljevom. Kada upije zaljev mozete poklopiti drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se nebi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Baklava može dugo stajati u frižideru, ali nestat ce u trenu. U slast!

  • BAKLAVA(13)
  • Baklave(2)
  • Orasi(2)
  • Kolači(2)
  • Agda-za-baklavu(1)
  • Probati(1)
  • Deserti- kolači(1)
  • Agda(1)
  • Agdali-kolaci(1)

57

Fenomenalan recept.Dodala sam smesu mlevenih lesnika badema,oraha ,indijskog oraha,malo krupnije ...moji su odusevljeni upravo je opet pravim.Hvala🥰

Najbolja baklava!!!

Pravim vec godinama po ovom receptu🙂

Recept odlican ali meni moja izgorila morala sam zadnja dva sloja baciti. Tko ima peci da jace peku smanjiti na 150 i tako peci do kraja

Ovako je ispalo drugima