Moj profil

Old spice džemovi od kajsija

65
Old spice džemovi od kajsija

Dva kisela, aromatična džema od kajsija, blago zaslađena i obogaćena pažljivo odabranim kombinacijama začina za nju i za njega.

Dva kisela, aromatična džema od kajsija, blago zaslađena i obogaćena pažljivo odabranim kombinacijama začina za nju i za njega.

Sastojci

Za njega
1 kg očišćenih kajsija
300 g šećera
2 pune kašičice začina za medenjake*
0,5 dl ruma
1 pakovanje džemfix 3:1**
Za nju
1 kg očišćenih kajsija
300 g šećera
10 g burbon vanilin šećera
2 pune kašičice đumbira
0,5 dl likera gorkog badema
1 pakovanje džemfix 3:1**

Priprema

1.

Staklene teglice za džem oprati i staviti da se suše u rerni na 150 stepeni. Kada se teglice osuše isključiti rernu i ostaviti teglice u zatvorenoj rerni dok se džem ne skuva.

2.

Pripremiti celofan za zatvaranje teglica.

3.

Kajsije oprati, odvojiti od koštica i odseći delove koji su počeli da trule.

4.

Očišćene kajsije usitniti u kašu u multipraktiku, sokovniku ili sličnom aparatu. Ja sam ih "mlela" u sokovniku. Deo koji izlazi kao "otpad" odvojeno od soka, sam sakupila i "samlela" još dva puta, pa spojila sa sokom.

5.

Ovako dobijenu kašu izmeriti u šerpi u kojoj ćete kuvati džem i prilagoditi količine ostalih sastojaka.

6.

Kašu možete podeliti u dve šerpe pa praviti oba džema ili se opredeliti za samo jedan. Od 5 kg svežih kajsija, kad sam izdvojila crvljive i očistila zdrave dobila sam oko 4,5 kg kaše. U jednu šerpu sam prebacila 2 kg kaše, a u drugoj mi je ostalo oko 2,5 kg.

7.

Kaši dodati šećer, vanilin/ burbon vanilin šećer i rum / liker gorkog badema i staviti da se greje do ključanja. Kada proključa kuvati na tihoj vatri, u poklopljenoj šerpi (jako prska!!!) uz povremeno mešanje 5 minuta.

8.

Dodati začine, promešati, pa postepeno, posipajući po površini kaše, uz neprestano mešanje žicom dodati džemfix. Kuvati 1 minut uz neprekidno mešanje.

9.

Odmah razliti u teglice, zatvoriti celofanom i ostaviti da se hladi.

Napomene
1.
 1. Sam džem se kuva kratko svega 7 – 8 minuta, ali ako se spremate praviti ga ne zaboravite višečasovnu pripremu teglica i kajsija.
2.

* Koristila sam ovu smešu začina za medenjake.

3.
 1. **Dr Oetkerov džemfix 3:1 je namenjen za pravljenje pekmeza i džemova u kojima je odnos voća i šećera 1 kg voća : 350 g šećera. U sebi sadrži konzervans, pa nemojte posebno dodavati i konzervans. Takođe sadrži i sredstvo za zakišeljavanje pa ne treba dodavati sok od limuna za povećavanje kiselosti džema (što sam ja jednom uradila :) , pa sam morala razblaživati džem maminim prošlogodišnjim ultraslatkim džemom).
4.

Ovi džemovi su jače kiselog ukusa i blago slatki. Ako više volite klasične, jače zaslađene džemove, na 1 kg kajsija dodajte 1 kg šećera i koristite džemfix 1:1 ili neko drugo sredstvo za želiranje.

5.
 1. Preporuka kada se radi sa džemfiksom je da se kuva kilogram po kilogram voća i pakuje u manje teglice da bi se bolje zgusnuo džem. Ja sam kuvala 2 i 2,5 kg kajsija, pakovala u teglice različitih veličina i podjednako su se stegli. Nisu bili čvrsti kao kupovne marmelade koje se mogu nožem seći, ali su se fino zgusnuli kao većina domaćih pekmeza – da kažemo srednje gustine.
 • Zimnica(5)
 • Marmelada(2)
 • Džem(1)
 • Zimnica slatka(1)
 • Ozimnica-sladka(1)
 • Jam-is(1)
 • PEKMEZ(1)
 • Dzem-od-kajsija(1)
 • Marmelada-od-kajsija(1)

3

....i meni vise odgovara ova kombinacija "za njega" volim okus ruma,slika ti je super.....

kajsije čekaju u hodniku ...krećem..

Čak mi više paše kombinacija za njega jer ima ruma koji ja obožavam.

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Džem od suvih kajsija
Pomoravka

Džem od suvih kajsija