Moj profil

Orada na roštilj tavi..

20 minuta
155

Orada  (komarča, lovrata ili podlanica) na žaru, gradelama ili roštilj tavi...jednostavno  obićno bude i najfinije sa malo začina i onda ostane fini okus orade..Treba poštivati ribu ..namirnicu....Ne treba uvijek ni pretjerivati sa začinima da namirnica blista sa svojim okusom..u dodiru sa nepcem..  Iako je najbolja na gradelama..jer gradele su gradele..ni ovo nije loše  dapaće..kad vam gradele nisu dostupne..

Orada  (komarča, lovrata ili podlanica) na žaru, gradelama ili roštilj tavi...jednostavno  obićno bude i najfinije sa malo začina i onda ostane fini okus orade..Treba poštivati ribu ..namirnicu....Ne treba uvijek ni pretjerivati sa začinima da namirnica blista sa svojim okusom..u dodiru sa nepcem..  Iako je najbolja na gradelama..jer gradele su gradele..ni ovo nije loše  dapaće..kad vam gradele nisu dostupne..

Sastojci

za
1,20-1,50kg ili 4 orade (1 orada po 30-35 dag po osobi)
šećer na vrh noža
peršinovo lišče..sitno nasjeckano..mrvicu ružmarina
za P R I L O G
krumpir i blitva zajedno
ili posebno krumpir sa maslinovim uljem i peršinomm
i posebno blitva na salatu

Priprema

1.

Ribu operite, očistite i dobro obrišite ubrusom papirnatim..(ako vam  u ribarnici očiste a kod mene  eto čiste ribu za 10-15 minuta  dok očiste ribu vi obavite i  neku drugu kupovinu na placu), pa sam i sama počela koristiti uslugu jer prije sam sam čistila ribu i to vrlo uspješno( moj dragi otac me naučio čisti i fino spremit ribu iako nije na gradelama ..no gradele su gradele bez pogovora)..no ljepo je imati i očiščenu ribu.  Za mlade domacice koje ne znaju a i nemaju  priliku da im u ribarnici očiste ribu..Pazite na unutrašnjost ribe i da maknete  crno oko kostiju jer to daje gorčinu:  Ovdje ima video kako se čisti orada i peće na gril tavi..jako zgodno za početnike a i za iskusnije..Uvijek se nešto novo naući..crno oko kostiju a to je krv lako se se odstrani tako što se palcem (ako imate dobre nokte) tj, noktom ,ili nožićem gura od repa ka glavi, skroz po unutrašnjosti ribe.i pod mlazom vode ispere ..  Ili   i ovdje isto ima zgodnih savjeta  kako očistiti ribu...

2.

Opranu, očiščenu ribu  dobro obrisati... . zarezati  je sa svake strane od glave prema repu. Posoliti je izvana i iznutra.i dodati na vrh noža šećera*  jer šećer izvlači limfu koja kvari okus morskoj ribi*.Ako je pecete na gradelama ili podmazanom roštilju premažite je uljem  i mažite ružmarinovom grančicom umoćemo u maslinovo ulje ..  Ovo sam pekla na roštilj tavi.. Na dobro zagrijano ulje (maslinovo a možete i pomješati i malo sa suncokretovim ako nemate dovoljno maslinovog), oradu ( ai može brancina ili eka druga riba) stavite peći i neće vam se odvajati koža od ribe.. Okrećite je i poljevajte uljem te par puta okrenite sa jedne i druge strane .. Orada je pećena kad se odvaja meso od kostiju. Probajte  da li je riba pečena na najdebljem dijelu ribe i to na zarezu je  vrlo jednostavno i lako provjeriti nožem i vilicom..

3.

Posebno  u maslinovo ulje  dodati  sitno nasjeckani češnjak i peršin u jednu zdjelicu.....u drugu samo češnjak i maslinovo ulje,... u treću samo nasjeckani peršin..Dodajte i maslinovo ulje  servirano u malom vrcu za ulje..Onda  svatko uzme kombinaciju koja mu odgovara..Netko voli više a netko manje češnjaka..peršina, to je po želji..

Kad je riba pećena  posložite orade na tacnu..zalijte ih  sa toćom tj. uljem u kojoj se orada pekla..  Ukrasite limunovim kriškama  koje možete i iscjediti po želji na odvojene filete..

4.

Uz tako pećenu oradu  poslužite  blitvu sa krumpirom ili  ovu varijantu:

posebno krumpir preliven maslinovim uljem te pospite peršunom kao na slici...a može i blitvu posebno kao salatu i prilog uz kuhani krumpir..

Blitva i krumpir kao prilog zajedno:kao u receptu  Riba u foliji

Skuhaj krumpir i blitvu i začini češnjakom i maslinovim uljem. evo ovako kako su to radile moje sestrične kao njihova nona od Franka iz Višnjana..Istra.

Blitvu doro operemo pod mlazom u  hladnoj vodi i stavimo soli u vodu u kojoj blitva odstojiu hladnoj vodi,(onda ta sol  izbaci svu nečistoću sitne trunjice, pijesak slipi se na dnu posude..) odvojimo stapku od listova i narežemo  na manje komade.Krumpir ogulimo i narežemo na manje kockice.  U manjoj padeli  zakuhamo vodu i dodamo  1 žličicu soli.  Krumpir kuhati cca 15 min .U većem loncu zakuhati vodu i dodati 1 žličicu soli   10 min kuhamo stapke blitve, dodamo listove blitve  i kuhamo još 5 min.Dok se krumpir i blitva kuhaju, u posudu u kojoj ćemo poslužiti prilog s blitvom i krumpirima  dodamo maslinovo ulje, sitno skosani  češnjak i peršin te po želji Vegetu.( ja nekako vegetu i ne dodajem  ali nona Franka od Franka mama  je dodavala i vegetu..) Krumpir i blitvu ocijedimo u cjedilu  te prebaciti u posudu ui kojoj ćemo pslužiti Dobro promiješatmo i ostavimo  par minuta da se okusisljube, prožmu Poslužuje se toplo ja doduše volim i hladno..

Ili  jednostavno prelijemo kuhanu blitvu hladnim maslinovim uljem i sa češnjakom po želji.

Ovo je mojima najdraže ovako: krumpir kuhan na ploške u slanoj vodi  servram posebno prelive sa peršunom i maslinovim uljem.. Dok blitvu  napravim kao salatu prelivenu maslinovim uljem..malo limunova soka i češnjaka..soli..

5.

Odlično je  u toču u kojem se pekla riba   umakati  toplo ispećeni domaći kruh odlično za guštanje i točanje....

Ovako možete spremati i ostalu ribu..kao brancina a i ostale ribe....

Evo nekih recepti  by me na ovu temu ribica..

♥   Riba u foliji...

♥   pečena gacka pastrva

Gregada

Riblji odresci u umaku od kapara

Posluživanje

SAVJET!!!*******Ovo pišem naknadno  i HVALA  branka-  na savjetu  jer  riba  kad  iznutra  očistite  sa nožem istružete  ono crno oko kostiju jer to daje gorčinu   jeluje mnogo ukusnija.. Znači i ako kupite očiščenu ribu   provjerite unutrašnjost ribe i ono crno u unutrašnjocti skinite sa nožem*****

  • Riba(12)
  • Orada(5)
  • Riba-x(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Posno(1)
  • Ribe-morske(1)
  • Clean-eating(1)
  • Orada-pecena(1)

115

♫♪♪♪  Hvala na prezentaciji i fotki u galeriji..Pozdrav!!

Odlican fol ovo sa secerom.ja imam tavu za ribu pa u njoj pecem

Chef je "priklao" ribu 😀

po meni zarezuje se riba teža od kg,ovakve ne trebaju