Moj profil

Orahovac i višnjevac

50
Orahovac i višnjevac

Svako ljeto stoje zajedno na suncu...Recept stavljam da mi je na "broju" među ostalim receptima(liker od jagoda i liker od naranče).

Svako ljeto stoje zajedno na suncu...Recept stavljam da mi je na "broju" među ostalim receptima(liker od jagoda i liker od naranče).

Sastojci

LIKER OD ZELENIH ORASA:
7-9 kom. mladih zelenih orasa
1 l rakije
2,5 dcl vode
500-600 g šećera
1 kora cimeta
1 žlica mljevene kave
limunova korica,par klinčića(po želji)
VIŠNJEVAC:
otkoštene višnje
250 g šećera(ili 350 g,ovisi o kiselosti višanja)
1 kora cimeta
2-3 šake koštica od višanja
2 vrečice vanilin šećera

Priprema

1.

Pripremiti(oprati) 2 staklene boce za zimnicu od 2,5 l.

2.

ORAHOVAC:zelene orahe stavljam jedan po jedan u vrećicu za zamrzavanje i lupim ih čekićem da se raskole.Ako to radim nožem i ruke i daska na kojoj radim ostaju crne.Dasku nisam ni mogla očistiti,a ruke jedva.
Tako raskolite ubacim u pripremljenu bocu,usipam šećer,dodam ostale zaćine:cimet,limunovu koricu,vanilin šećer,kavu,klinčiće(ne uvijek) i preko svega ulijem rakiju i vodu.
Promiješam,poklopim i ostavim na suncu 40 dana.Povremeno promućkati bocu da se šećer otopi.
Nakon 40 dana liker procijediti,najbolje preko gaze.Ja ostavim još par dana u posudi šireg otvora da odstoji i miris rakije ishlapi.Kome ne smeta miris rakije ne mora tako nego odmah uliti u bocu,zatvoriti i spremiti.

3.

VIŠNJEVAC(LIKER OD VIŠNJE):
Staklenku napunim višnjama(oko pola,malo više),usipam šećer,dodam cimet.Koštice razbiti čekićem,najbolje ih je staviti u čistu krpu i udarati čekićem.To je najbrži način.Zatim zdrobljene koštice zamotam u gazu,zavežem i stavim na višnje i zalijem rakijom.
Ostaviti 4 tjedna na suncu.
Ovaj dio sa košticama se može preskočiti,ali ja volim miris i aromu koju daju razbijene koštice.Zamotam ih u gazu prije stavljanja u bocu jer višnje nakon cijeđenja koristim za kolače i sl.Ako se višnje ne koriste,koštice se mogu samo ubaciti u bocu sa višnjama.
Nakon 4 tjedna procijedim liker kroz gazu i ostavim ga još par dana da ishlapi miris rakije,ali ni to nije potrebno.Višnjevac se procijedi i ulije u boce.

4.


Na slici su:liker od višanja,orasa i jagoda.
          ŽIVJELI!!! 

  • Likeri(4)
  • Napitoci-likeri(1)

11

Možda da prokuhaš još malo rakije i vode sa šećerom i sve zajedno promiješaš.Mislim da bi to pomoglo.Nadam se da sam ti malo pomogla.😁

ja sam radila orahovac sa vise oraha pa mi je sad prejaki ,jer postoji mogucnost da ga nekako rasblazim dosta se osjete orasi 

Ljiljo hvala na povjerenju.

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Orahovača
GaganaNS

Orahovača