Moj profil

Otočki fini miliprut

87

za Uskrs u Gačana se   radio fini miliprut, u Dalmaciji pince- sirnice, ovaj kuglof -miliprut odiše sjećanjem poslije Uskrsa na Uskrsni pondiljak  bi se ilo za doručak  sa mlikom ili belom kavom..

Radila sam i u Gluten Free verziji pa pogledajte u recept

za Uskrs u Gačana se   radio fini miliprut, u Dalmaciji pince- sirnice, ovaj kuglof -miliprut odiše sjećanjem poslije Uskrsa na Uskrsni pondiljak  bi se ilo za doručak  sa mlikom ili belom kavom..

Radila sam i u Gluten Free verziji pa pogledajte u recept

Sastojci

6 žumancov
17 dek stućenog cukra (šecer u prahu)
korica od lemuncina
sok od 1/2 lemuncina
35 dek brašna
2 deci vode
6 belanjkov
♥za GLUTEN FREE♥♫♪♪ verziju pazimo na deklarirane namirnice stavimo manje brašna ili 1 jaje više (tekućina Pogledati u korak 4

Priprema

1.

Na gačanskom čakavskome dijalektu:

Žumanci se mišadu s cukrom dok ne budedu nako bljedožuti. Dodaje in se ulje, korica i sok od lemuncina, prašak za pecivo, brašno i voda. Kako se ča dodaje, tako se vajk miša. Kad je sve dobro izmišano i sjedinjeno, na kraju se vrže snig od belanjkov u kaj se metnul stućeni cukar. Sve se dobro nalagano izmiša i ižlje u namršenu i brašnom posipanu tepsiju. Peče se oko trifrtalja ure da oganj ne bi ćapil koricu, frtalj ure pred kraj miliprut treba pokrit novinami. Lipo je imat ga za Božić il na Uskrs  pa  u sred stavit posvećenu sviću..

2.

Na standardnome hrvatskome jeziku:

Miješati 6 žumanjaka sa šećerom u prahu (pola od navedenog 17 dag  znaći  cca8 dag) dok ne bude glatko pjenasto , dodati 2 žlice ulja koricu i sok od limuna prašak za pecivo i vodu. Na kraju dodati snijeg od 6 bjelanjaka u koji je umiješana polovica šećera u prahu ostatak od 17 dag cukra). Sve se dobro izmješa a na kraju lagano umiješati bjelanjke.  Izliti u namaštenu brašnom posutu  tepsiju ili u kalup od kuglofa.

Peći na 150°C cca 45 minuta.

3.

Inače ima miliprut iz Gacke doline i dizani sa kvascem, recept  ću staviti isto..

4.

♥  GLUTEN FREE VERZIJA - BEZ GLUTENA 

naknadno sam stavila GF  15.01.2020

Radila sam sve po ovom receptu samo sam dodala jaje više ili stavide cca dag 25 Nutrifree brašna, 2 vrhom žlice gustina (cca oko 30 dag brašna GF ) i bila su domaća jaja.. 

Posluživanje

Koristila sam se čakavskim dijalektom iz knjige Povratak zaboravljenih okusa-Gačanska tradicijska kuharica.

  • Kuglof(9)
  • Uskrs(4)
  • Isprobati(2)
  • Starinski-recepti(1)
  • Probati(1)
  • Biskvitni kolači(1)
  • Lika(1)
  • Lička kuhinja(1)
  • Print(1)

29

Meni je Ovo vajk lipo šefice ankice

Ide odmah u omiljene! 😍

Hvala Vesna   haha  nek se je digao😀 i meni se diglo 😁mislim tjesto   a za šalu znaš da sam uvik *za*!!