Moj profil

Panir (indijski sir)

20 minuta
89
Panir (indijski sir)

Jednostavan za napraviti, panir je nekiseli indijski sir koji je odličan za kombinaciju sa začinima, ali i pravljenje slatkih jela.

Jednostavan za napraviti, panir je nekiseli indijski sir koji je odličan za kombinaciju sa začinima, ali i pravljenje slatkih jela.

Sastojci

1.5 l mlijeka

Priprema

1.

Mlijeko staviti u šerpu sa debljim dnom i ostaviti da prokuha na srednje jakoj vatri. Možete koristiti domaće mlijeko ili mlijeko u kartonu.

2.

U čašu iscijediti potrebnu količinu limuna (1-2 limuna) i dodati vrelu vodu.

3.

Dodavati mješavinu limuna i vode pomalo u mlijeko i lagano miješajte. Kada vidite da se odvaja sirutka i zgrušan sir, isključiti kolo. Lagano miješati još minut-dva, dok se sav sir ne odvoji. Ako grušanje ne ide baš dobro i ako sirutka nije baš bistra, dodati još limuna.

4.

U cjediljku staviti gazu ili neku malo tanju krpu, ako gaze baš nemate!:) Nemam ni ja svoju gazu, već sam morala posuditi od svekrve!:D Ovdje sam gazu presavila na trougao, jer mi je lakše kasnije da je pokupim.

5.

Istresti sadržaj šerpe u gazu.

6.

Sir izgleda dobro, ali ga je potrebno dobro isprati hladnom vodom, kako se kiselost limuna ne bi zadržala.

7.

Kada je sir ispran, pokupiti gazu i formirati kuglicu. Zavrtati gornji dio gaze, kako bi se sir što bolje iscijedio.

8.

Naravno, tu cijeđenju nije kraj!:) Još je ostalo mnogo vode u siru pa ga je potrebno više iscijediti. To se čini na način da se sir (dok je u gazi) poklopi nekom teškom šerpom ili sl.

Ovdje sam to učinila na sljedeći način: stavila sam duboki tanjir i na njega cjediljku, a u cjediljku sir.

9.

Zatim sam na sir stavila najtežu šerpu koju sam imala i u šerpu diskove sa muževih tegova!:D

Cijedite 1-2 sata.

10.

Panir je sada iscijeđen. Izvadite ga na radnu površinu. Da bi provjerili je li dovoljno vlage izašlo, uzmite mali komadić i gnječite među prstima oko pola minute. Ako se nakon toga može formirati mala loptica, ok je.

11.

Sada se pripremite psihički da dugo mijesite svoj panir!:) Da, dobro ste pročitali - panir se mijesi. Kada ga zgnječite prvi put, poželićete da to niste uradili, jer će se sav raspasti u paramparčad!:) Ali, nema panike - samo ga treba mijesiti 20-40 minuta da bude dobar! Metod koji koristim da dobijem željene rezultate je da pritisnem dio sira i poguram naprijed, tako da se stvori trag (vidi sliku). I tako pomalo. Već nakon 5 minuta bi trebali moći napraviti kuglu od njega. Cilj je postignut kada napravite kuglu glatke mase koja se može valjati po radnoj površini, a da se ne raspadne.

Posluživanje

I eto ga, dobili ste svoj panir! U frižideru može stajati par dana, a u zamrzivaču i po mjesec. Možete uzeti neki vama drag začin u prahu i pomiješati ga sa njim, a možete napraviti i tradicionalno indijsko slatko jelo - rasgula. Uživajte!:)

  • Sir(12)
  • INDIJA(1)
  • Sir-paneer(1)
  • Sir-domaci(1)

7

Sir izleda prelepo.👍

jafi mislim da si ipak pogrijesila kada tvrdis da se kod une ovaj sir ne ispira vodom, pogledaj u njenom receptu pod stavkom 5 da se takodje ispira da bi se sprao kiseli ukus limuna.

uh previše posla..🙂

Ovako je ispalo drugima

Recepti koji koriste slične sastojke

Moja ricotta, domaća ricotta
Julia-Child

Moja ricotta, domaća ricotta