Moj profil

Paradajz u tegli-zimnica

171

Od kad sam upoznala moju susedu, poreklom iz Italije, upoznala sam bolje i njihovu kuhinju. Od nje sam naucila da stavljam ovako paradajz za zimnicu pa zato posvecujem recept njoj, mojoj dragoj Domeniki.

Od kad sam upoznala moju susedu, poreklom iz Italije, upoznala sam bolje i njihovu kuhinju. Od nje sam naucila da stavljam ovako paradajz za zimnicu pa zato posvecujem recept njoj, mojoj dragoj Domeniki.

Sastojci

paradajz, prema potrebi
vezica svezeg bosiljka
tegle

Priprema

1.

Najpre, pripremite tegle. Oprane i dobro ocedjene, ne moraju biti suve.

Paradajz, opran i moze malo krpom obrisan. Bosiljak opran i ocedjen od viska vode.

Najbolji paradajz za ovako u teglama je pelat paradajz. San marzano je vrsta paradajza za koji cak i najpoznatiji kuhari u svetu smatraju da je najbolji za sve vrste pasta sosove zato sto ima mnogo malo semenki i sladjeg je ukusa. 

Ali, ako nemate te vrste paradajza i ovaj koji svakodnevno koristimo, moze biti dobar. Ja sam prosle godine stavila paradajz iz baste-ima vise semenke ali bio je isto dobar. Jedna clanica me pitala dali se skida kozica paradajza. Ako je pelat, ne treba a za drugog vida paradajza, ako kozica nije tanka, mozete ga kratko blansirati pa mu oguljite kozicu. Obicno ako su prezreli, kozica im je deblja a zavisi i od vrste paradajza. 

Ako je pelat-manji, stavljajte ga ceo u teglama ako je obican paradajz, narezite ga na polovine ili cetvrtine. 

Sad pocnite slaganjem-jedan red paradajz i preko njega pokidano -ne nozem seceno-lisce bosiljka, pa opet red paradajz . Posle svakog reda paradajza, sa drvenom kasikom pritisnite paradajz nadole, da se malo spljosne ali da se ne izgnjeci, tako da mozemo sto vise da stavimo unutra. Tegle napunimo do vrha, dobro pritisnimo i zatvorimo sa poklopcem.

Zatvarac -poklopac- tegle treba biti nov, kuhan par minuta, pre upotrebe i dobro obrisan da moze gumica da se dobro stegne. 

Dobro zatvorene tegle stavite u duboki lonac, naspite vode do "grla" tegle, ukljucite ringlu i ostavite na laganoj vatri da se voda zagreje i dodje do vrijenja. Kad pocne da vri racunamo 20 minuta da se paradajz kuha. 

Posle kuhanja, ostavimo tegle u loncu da se tamo ohlade, da se mogu rukama uhvatati. 

Ostavite na sobnu temperaturu da se skros ohlade.

Cuvajte na hladno mesto, ne mora u frizider..mogu ovako stajati godinama.

Posle kuhanja paradajz ce omeksati a tegle ce biti pune vodom koji je sam paradajz ispustio.

  • Zimnica(12)
  • Paradajz-u-tegli(2)
  • Brankai-probala(1)
  • Zimnica-2020(1)
  • Zimnica slana(1)
  • Lchf(1)
  • Zelena-kura(1)
  • Zimnica-slana-rajcica(1)
  • Rajcica-za-zimu(1)

45

Moze li vaka sekoj zelencuk da se pasterizira? Ili ovojse? Bez seker i sol?

Samo da smo zdravi...zarucnica mog sina je italijanka i najvise voli pastu sa sos od paradajz, pa sad ne sme da mi promakne sezona paradajza 😁

Idu nove sezone bit će teglica 🙂

Ovako je ispalo drugima