Moj profil

Pasteli (Sesame Candy)

111

Ovaj me slatkis podseca na detinjstvo, obicno smo ga kupovali u nekom od kioska sa kokicama i semenkama na putu za bioskop. Kasnije sam saznala da je to omiljena poslastica Grka ali i drugih naroda poreklom iz zemalja Srednjeg Istoka(u razlicitim verzijama) .

Ovaj me slatkis podseca na detinjstvo, obicno smo ga kupovali u nekom od kioska sa kokicama i semenkama na putu za bioskop. Kasnije sam saznala da je to omiljena poslastica Grka ali i drugih naroda poreklom iz zemalja Srednjeg Istoka(u razlicitim verzijama) .

Sastojci

120 g susam (beli ili u kombinaciji sa braon i crnim-kao na slici)
45 g secer (beli ili smedji)
45 g med

Priprema

1.

Pripremiti pek papir na sledeci nacin: parce pek papira ucvrstiti selotejpom za podlogu (da ne klizi, lakse je za rad). Poprskati pek papir uljem (ulje u spreju) ili ga nauljiti ravnomerno u tankom sloju-rukama ili cetkicom za premazivanje peciva.

2.

Pripremiti jos jedno parce pek papira i nauljiti ga na isti nacin (gornju povrsinu). Pripremiti oklagiju.

3.

Susam staviti u manju serpicu i na veoma blagoj vatri ga peci nekoliko minuta-voditi racuna da se ne preprzi (4-5 minuta).

4.

Za to vreme pomesati med i secer u drugoj metalnoj serpici i zagrejati na blagoj vatri do kljucanja. Kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta, za to vreme secer se se otopiti i cela povrsina treba da bude penusava i puna baloncica.

5.

Dodati susam u vreo secer i dobro (na vatri) sjediniti.

6.

Vrelu masu izruciti na nauljen pek papir i prekriti je nauljenim pek papirom koji smo ostavili sa strane (dakle, nauljena strana ka secernoj masi).

7.

Oklagijom poravnati i istanjiti masu na zeljenu debljinu (oko 1cm). Odvojiti gornji pek papir od mase i pomocu nauljene spatule za kolace ili nauljenog sirokog noza dodatno oblikovati masu u kvadrat.

8.

Ostrim nozem iseci masu na jednake kockice (u ovom slucaju 3.5×3.5 cm). Raditi brzo, kada se masa ohladi stegnuce se i bice tesko raditi sa njom.

9.

Sacekati da se masa ohladi i razdvojiti kockice.

10.

Cuvati na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj posudi. Zgodno ih je upakovati u celofan-za poklon.

Posluživanje

Radite brzo od trenutka kada izrucite masu na papir-brzo ce ocvrsnuti. Ukoliko niste zadovoljni oblikom nekih od kockica (narocito onim sa krajeva) vrlo kratko ih mozete zagrejati u mikrotalasnoj pecnici (10 sekundi)- na komadu pek papira, i popraviti oblik. Takodje, nakon sto se potpuno ohlade, mozete rubove poravnati i iseci ostrim nozem.

  • Sezam(4)
  • Grickalice(3)
  • Susam(3)
  • Party(2)
  • Sweet(1)
  • Slatkisi(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Posno(1)
  • Sweets(1)

32

🙂

ovo je i mene podsetilo na detinjstvo baba mi da pare za crkvu nedeljom da ubacim u ono a ja najmanji tada petoparac ubacim da zvekne a ostalo cuvam za ovaj slatkis bravo divna si 10

Hvala puno wukky!!!😘

Ovako je ispalo drugima