Moj profil

Pekmez / džem od jagoda s vanilijom

772

Po već provjerenom receptu, mijenjam samo voće i mirise. Prošle godine je pojeden brzinom svjetlosti, danas sam napravila novi, meni najbolji. Uvijek jedan dio ostavim s komadićima, a drugi na kraju izmiksam.

Po već provjerenom receptu, mijenjam samo voće i mirise. Prošle godine je pojeden brzinom svjetlosti, danas sam napravila novi, meni najbolji. Uvijek jedan dio ostavim s komadićima, a drugi na kraju izmiksam.

Sastojci

1 kg očišćenih jagoda
400 g šećera
1 do 2 limuna
1 mahuna vanilije

Priprema

1.

Oprane i posušene jagode narežite na komadiće, pomiješajte u zdjeli sa šećerom, poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.

2.

Procijedite jagode tako da odvojite sok koji su pustile.

Stavite sok u lonac. 

Mahunu vanilije prerežite na pola po dužini i sastružite sjemenke. Dodajte sjemenke i praznu mahunu u sok.

Stavite kuhati na srednje jaku vatru, 20-ak minuta od trenutka kad provrije - osjetit ćete kad ga miješate da se počinje lagano zgušnjavati/ karamelizirati.

3.

U međuvremenu ogulite limunima vanjski žuti sloj (ne treba vam).

Iscijedite sok - ne bacajte sjemenke.

Sok dodajte jagodama, a prazne polovice limuna i sjemenke zavežite u komad gaze.

Ako želite dodati začinsko bilje (ja sam prošle godine dodala limunski timijan npr.) stavite ga u gazu skupa s koricama limuna.

4.

Dodajte sad komadiće jagoda i zavežljajčić s koricama limuna u lonac.

Kuhajte opet 10-ak minuta, a zatim izvadite zavežljajčić s koricama i dobro ga iscijedite (ja ga stavim u tijesak za krumpir). 

Kuhajte pekmez još 5 minuta a zatim ga maknite s vatre, izvadite mahune vanilije, i ulijte pekmez u vruće, sterilizirane staklenke.

Stavite poklopce, čvrsto zatvorite i okrenite staklenke naopako da se stvori vacuum. Ostavite u tom položaju najmanje 10 minuta ili dok se pekmez skroz ne ohladi.

Ako volite pekmez bez komadića voća, prije nego ćete ga sipati u staklenke, kratko sve izmiksajte štapnim mikserom.

5.

STERILIZIRANJE STAKLENKI: Pažljivo oprane i posušene staklenke stavite u hladnu pećnicu, a zatim je uključite na 110°C da se zagrijava sve skupa.

Držite staklenke na ovoj temperaturi dok pekmez nije gotov, znači 20-30 minuta.

Pokopce operite i potopite u alkohol ili rakiju.

Posluživanje

Korice limuna i sjemenke se dodaju radi želiranja/zgušnjavanja pekmeza jer sadrže prirodni pektin. Dakle umjesto kupovnog sredstva za želiranje u prahu.

  • Zimnica(22)
  • Jagode(20)
  • PEKMEZ(10)
  • Džem(8)
  • Marmelada(8)
  • Zimnica slatka(6)
  • SLATKA ZIMNICA(2)
  • Marmelade....(2)
  • Dzem-od-jagoda(2)

135

Najbolji!

Je li netko probao ovako raditi sa šljivama?

Dobar dan. Ja sam pravila dzem od 15 kg jagoda, ali mi je na kraju malo gorak 🙂 Sok od jagoda sam kuhala oko 4 sata jer se tek tad ugustio i onda sam dodala jagode. Jesam li prekasno dodala jagode? Morala sam tako dugo kuhati jer su jagode pustile puno soka... Hvala na pomoci!