Moj profil

Pekmez od grožđa (izabelle) s timijanom

72

Nakon bresaka s ružmarinom, ovaj vikend je došlo na red grožđe s timijanom. I tako sam sad bogatija za još jedan mirisni i ukusan pekmez napravljen za tren :)))

Nakon bresaka s ružmarinom, ovaj vikend je došlo na red grožđe s timijanom. I tako sam sad bogatija za još jedan mirisni i ukusan pekmez napravljen za tren :)))

Sastojci

(za oko 500 g pekmeza)
600 g crnog grožđa (bez kožica i sjemenki – oko 850 g neočišćenog) - izabela/uva fragola
250 g šećera
1 veliki limun
1 grančica timijana (duga 10 cm)

Priprema

1.

Stavite očišćeno grožđe u posudu s poklopcem i pomiješajte ga sa šećerom. Ostavite poklopljeno u hladnjaku 12 sati. Promiješajte 2-3 puta.

2.

Procijedite grožđe kroz cjedilo da odvojite sok. Stavite kuhati sok na srednje jakoj vatri da se zgusne, oko 20 minuta.

3.

U međuvremenu ogulite nožićem vanjsku koricu limunu (ne treba vam), iscijedite sok. U komad gaze zamotajte iscijeđene polovice limuna, sjemenke limuna i grančicu timijana. Zavežite komadićem kuhinjske špage da dobijete vrećicu.

4.

Kad je sok od grožđa gust i počne karamelizirati dodajte mu grožđe i vrećicu s limunom i timijanom. Kuhajte 10 minuta često miješajući. Izvadite i dobro iscijedite sav sok iz vrećice natrag u pekmez. Kuhajte još 5 minuta.

5.

Ako želite sasvim gladak pekmez, kad ga maknete s vatre kratko ga promiksajte štapnim mikserom.

6.

Sipajte vruć pekmez u sterilizarane, tople, staklenke, dobro zatvorite poklopce, pa okrenite staklenke naopako (poklopac dolje) dok se potpuno ne ohlade, da se stvori vakum.

7.

sterilizirajte staklenke i poklopce tako što ćete ih (dobro oprane i posušene) staviti u hladnu pećnicu koju zatim uključite i zagrijte do 110°C. Držite staklenke u tim uvjetima dok pekmez nije gotov, a zatim sipajte vruć pekmez u vruće staklenke.

  • PEKMEZ(6)
  • Grozdje(2)
  • Grožđe(2)
  • Jam(1)
  • Džem(1)
  • Jam-is(1)
  • Džemovi(1)
  • Shpajz(1)
  • Aromatherapy(1)

26

Pita super, focaccia super, sve slike i recepti su ti super,  vidjela sam i blog, ti si moja nova inspiracija. Mislila sam da puno znam, a sad vidim ..... evo me  još tu i divim se. Pozdrav,

😳 😳 😳 tko kaže da ne spavam 😉

Hej, hvala puno, a vidjela sam i u međuvremenu: sjemenke i korica limuna ... btw ... šta se ni u Modeni ne spava u ovo doba (moje doba, ha, ha)?