Moj profil

Pekmez od jagoda

61

Moj omiljeni pekmez. Najbolje paše s palačinkama s preljevom od čokolade. Mmm

Moj omiljeni pekmez. Najbolje paše s palačinkama s preljevom od čokolade. Mmm

Sastojci

1 kg Jagoda
400 g šećera
želin

Priprema

Odstraniti peteljke jagoda, oprati ih te narezati na što sitnije komadiće. Staviti u posudu za kuhanje te posuti šećerom. Ostaviti tako neko vrijeme, ja obično ostavim preko noći kako bi jagode što više omekšale i pustile sok. Ako imate štapni mikser, možete njime usitniti jagode skroz. (Tad ne moraju čekati, možete ih odmah kuhati)
1.

Dodati želin pomiješan s vanilin šećerom te staviti da se kuha. Tijekom kuhanja stalno miješati. Vrijeme kuhanja nije određeno (ovisi o količini, ali otprilike 40ak minuta). Sami ćete vidjeti kad je pekmez gotov po tome je li se zgusnuo te ostane li trag na dnu posude kad povučete žlicom po njemu.

2.

Nakon što je pekmez skuhan usuti ga u prije pripremljene tegle. Nakon što napunite tegle, okrenite ih na "glavu" na 5 minuta, vratite natrag i ostavite da se hladi. Tako ohlađen možete odmah konzumirati, ali i čuvati u smočnici do godinu dana.

Posluživanje

Količina šećera je proizvoljna. Što više šećera se stavi pekmez može duže trajati.

Napomena: S vremenom sam smanjila količinu šećera na 300 grama (na kilu jagoda). Radim i bez želina s dodatkom soka od jednog limuna. :) Zdravije je.

Isto tako tegle možete prije stavljanja pekmeza u njih 10ak minuta zagrijavati u pećnici do 100 stupnjeva kako bi se dezinficirale, a poklopce isprati u alkoholu. Tako ja radim.

  • PEKMEZ(1)
  • Pekmezi(1)
  • Zimnica(1)

3

Super recept. Radila sam prvi put pekmez pa sam tražila jednostavan recept. Pekmez nije presladak što je meni pozitivno i svima se svidio. Ovaj put sam radila sa štapnim mikserom jer nisam imala vremena ali idući put definitivno ću probati s malo većim komadima 🤤🍓

Da, to je u stvari želin. On je u prahu i na biljnoj osnovi. Ima Dolcelin u rozoj vrećici na kojem baš piše da je za zimnice i sokove.

je li to biljna zelatina u prahu koja se smije kuhati?