Moj profil

Pekmez(po starinsku), marmelada(stručno) od šljiva

180 minuta
57
Pekmez(po starinsku), marmelada(stručno) od šljiva

Hvala zubicvilinoj baki Smilji ;)
Neka vas naslov ne zbuni, u komentarima je odgovor :)

Hvala zubicvilinoj baki Smilji ;)
Neka vas naslov ne zbuni, u komentarima je odgovor :)

Sastojci

3 kg zrelijih šljiva
2 žlice ušećerene limunove korice

Priprema

1.

Šljive oprati te ih očistiti od koštica.

2.

Staviti u veliki lonac na laganu vatru oko pola sata uz povremeno mješanje, da omekšaju.

3.

Propasirati ih, posuti vanilin šećerom i kuhati na laganoj vatri 3 sata uz što više mješanja, al ne mora biti stalno. Vaditi pjenu koja se nakuplja na vrhu.

4.

Na samom kraju umješati limunove korice, dobro promješati i stavljati u tople, sterilizirane stakleneke. Kad ih poklopite okrenuti ih na poklopac 5-10 min.

Posluživanje

Ovaj recept sam dobila od Katarinine bake Smilje. Original je takav da se ne dodaje apsolutno ništa u šljive i one se zapravo ukuhavaju do željene gustoće. U pravilu, koliko kg šljiva toliko sati kuhanja. Al ja nisam mogla odoliti malim modifikacijama.

  • Zimnica(7)
  • Zimnica slatka(4)
  • PEKMEZ(3)
  • Šljive(3)
  • Home-sweet-home(2)
  • Jam-yum(1)
  • Ozimnica-sladka(1)
  • Džemovi(1)
  • Sve-5(1)

30

vec drugu godinu radimpo ovom receptu i odlican je!!! radila sam bez šećera i sa šećerom. ma super!

pravila sam ga 3 puta.jednom prošle godine i jučer i danas po jednu turu.moram priznat da onaj od prošle godine nije ni za spomen.al ja ništa ne bacam tako da sam pojela i taj, i …nije mi bio loš. međutim, ovogodišnj džem (jer ga ja nisam pasirala), je 100 puta bolji, i tek sad vidim da onaj prvi i nije bio baš uspiješan. i sad sam sva sretna i ponosna, domaće šljive, bez šećera….mmmmm… ja koja uvik pazim na kalorije moći ću uživat bez grižnje savijesti. moram spomenit, da sam zadnju turu počela kuhanjem, a završila pečenjem, i oduševljena sam. je duže, al se isplati, nema vrckanja svuda naokolo, opekotina(kao ja na ruci), stajanja na nogama i mukotrpnog mišanja. iako, da bi se dobilo ovako nešto isplati se otrpit i to, al ovako je puno JEDNOSTAVNIJE. PUNO HVALA NA RECEPTU, jer da ga nije bilo, i mene bi mama još uvijek uvijeravala da se ne može bez šećera.e pa MOŽE, MOŽE

Kristina ovo je ušećerena limunova korica , a to nije ništa obavezno, može se i bez toga ili ako imate neprskani limun možete naribati koricu jednog limuna.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)