Moj profil

Pisanice prirodno bojane i izbjeljivanje jaja

144

Kako izbjeliti pisanice  ....Ako želite zadržati zdravlje, obojite jaje prirodnim putem, bez kemikalija i umjetnih preparata. Iskoriste pojedine biljke;  špinat, peršin za zelenu boju; šafran ..kurkumu ljusku oraha za žutu boju  za crvenu  boju koristite  ciklu ili crno vino, maline;  ljubičastu boju od jakog čaja borovnica, plavu u crvenom zelju i prirodnim putem obojite jaja. 

Kako izbjeliti pisanice  ....Ako želite zadržati zdravlje, obojite jaje prirodnim putem, bez kemikalija i umjetnih preparata. Iskoriste pojedine biljke;  špinat, peršin za zelenu boju; šafran ..kurkumu ljusku oraha za žutu boju  za crvenu  boju koristite  ciklu ili crno vino, maline;  ljubičastu boju od jakog čaja borovnica, plavu u crvenom zelju i prirodnim putem obojite jaja. 

Sastojci

5-10 komada jaja (koliko želite
razne biljke
par kapi octa
1 l vode ili da pokrije 1-2 prsta iznad jaja i biljki
slanina ili ulje za sjaj
vino , kapula ljuske..crveno zelje

Priprema

1.

Probala sam još prije par godina  razne biljke i svaka ima svoju nijansu ..Jako je  važno! Prirodnim bojenjem sa biljkama ćemo dobiti čišće crvene, plave, žute, zelene  nijanse ako bojamo  što  BJELIJA jaja, domaća.. Izaberem za pisanice ona najbjelija a  najbolja su PAČJA ( gusja) jaja jer najbolje primaju boju..

No i obična kokošja jaja  možete izbijeliti: Jaja  obićna  smeđa kokošja  kuhati   u mješavini alkoholnog octa i vode omjer  1:1. Jaja se stave u hladnu otopinu i polako kuhaju,kuhana se ostave još 15-ak min da se namaču,i onda jedno po jedno  pod mlazom vode ispirati i trljati spužvicom za suđe..jaja  budu bijela kao snijeg.

NE morate kuhati  jaja ( a može i već ohlađena kuhana jaja.. može  i da uzmemo  spuzvicu sa grubljom dtranom zelene vileda spužve za pranje ona grublja strana i s tim zelenim dijelom lagano izribajte jaje, pobijelit ce bez kuhanja uctu,  a poslije radimo s njim ; farbamo  dekupaziramo  lijepimo naljepnice, ukrašavamo voskom, farbamo  prirodnim materijalom...probajte kao po navedenom u receptu pobijeli i to lagano , sigurno.. 

2.

PLAVA BOJA:  ima recept kod tavuco sve ljepo opisano PRIRODNO PLAVA JAJA od tavuco.. Sa zeljem crvenim sam prvi put po ovom receptu farbala, a kako sam malo prije dobila par pačjih jaja..večeras ću se poigrati i staviti dojmove i slike..

Dojmovi nakon farbanja i postupak:

Crveno zelje narezati na sitno na ribež..stavi u litru do dve vode ovisi koliko jaja želiš ofarbati i dodati octa kao u koraku 1  kako izbjeliti jaja  da budu bijela kao snijeg..  Svijetlije plava boja se dobiju alko stoje  cca 1h  nek se jaja ne dodiruju po mogučnosti a kad se zelje skuha  procjedite  da vam je lakše farbati. Za tamnije plavu  odvojiti dio vode  i staviti limunovog soka i duže neka stoje..naravno  stavite  vode da pokrije jaja.. A  dobra je i sodabikarbona  stavite  2 male žličice u vodu isto se dobije prekrasna plava boja.. Tamnije plava  nek budu   više sati ili preko noći ali onda može nastati pretamno ili čak  crno   pa pripazite.. Omažite slaninicom ili ukrasite  naljepnicama  salvetom kao u receptu od tavuco

3.

ZELENA BOJA: Nasijeckamo špinat (može i smrznuti) i  peršin, te dolijemo toliko vode da ga pokrije. Ostavimo da odstoji 4 sata. Nakon toga špinat kuhamo cca  30 minuta i ostavimo da se hladi. U ohlađenoj boji jaja namočimo nekih 30 minuta... Špinat možemo zamijeniti i s koprivama,

Od samog peršina se dobije žuto zelena boja

4.

CRVENA BOJA: Crvenu boju možemo dobiti iz cikle. Može se dobiti  i žarko crvena boja iz soka od malina i kuhanjem u crnom vinu pogledajte recept  bojanje jaja u vinu ...Boju pripremimo sa 3 čaše cikle i 1l vode kojoj dodamo 1 žlicu bijelog octa. U boji na  laganoj vatri kuhamo jaja cca 15 minuta i nakon toga ih ostavimo u toj istoj vodi. Jačina boje je ovisi  o vremenu  koliko  jaja stoje u ofarbanoj tekućini.


5.

ŽUTA BOJA: Kurkuma, listići šafrana i ljuske oraha, divlje jabuke  bojaju  jaja u žuto. Jačina  boje postigne se  ako koristimoi kurkumu i ljuske oraha istovremeno, i ako imamo šafrana. Potrebne su  nam 3 žlice kurkume u prahu, šafranovi listići i 3 žlice naribane ljuske od oraha ili divlje jabuke. Kuhamo ih 30 minuta i ohladimo, poslije procijedimo. U ohlađenu tekućinu stavimo još vruća kuhana jaja te ih ostavimo u vodi  cca  30 minuta do 1 sata. Kurkumu možemo nadomjestiti i sa šafranom.Dodajte malo šečera u ovu tekućinu.. Šafran i kurkumu te ljuske oraha ostavimo da odstoje 4 sata i tek onda kuhamo pola sata.  Crveni korijen nisam koristila ali sam našla da je isto dobar za postizanje boje

6.

LJUBIČASTA:  boja se dobije kuhanjem jakog  čaja od borovnice. U njemu na laganoj vatri kuhamo jaja  nekih 15 minuta. Jaja ostavimo u istoj tekućini dok ne postignu  nijansu koju želimo.

Možete  kuhati i CIKLU  kao za salatu zajedno s jajima (prethodno dobro oprana i očišćena) i onda dobiju onu lijepu ljubičastu boju a istovremeno vam se  skuha i cikla za salatu ( uspot za  za Uskršnji ručak..)


7.

SMEĐE CRVENA-boja lukovine  : Crvenu-smeđu boju možemo dobiti od ljuski kapule - luka, 2-3 šake ljuski stavimo u 1l vode. Kod bojanja s kapulom  (lukom) možemo dobiti različite nijanse boja. Ljubičasti luk daje tamniju nijansu a ljeske obične kapule (crveni luk) dobije se svjetlija nijansa.. Kod bojanja s lukom možemo za ukras koristiti različite listove ili cvijetove.

O bojanju u ljuskama crvenog luka i tehnici  u ovom  RECEPTU ima više o tehnici farbanja..sa čarapama listovima peršina..mrežici  i sl. 


8.

NARANČASTA BOJA;   nastaju ako crveno obojana jaja  stavite u žutu  tekućinu od kurkume, šafrana...

Evo i sa neta  

Lavanda mala količina crvenog grejpa,cvjetovi ljubičice+sok limuna
Ljubičastoplava  cvjetovi ljubičice,ljuske crvenog luka
čaj od hibiskusa, crveno vino.
Plava  Borovnice sok,listovi crvenog kupusa skuhani
sok od bobičastog voća.
Zelena.Skuhani listovi špinata,tekući klorofil
Zelenkasto-žuto, Kora jarko žutih jabuka
Žuta, skuhana kora limuna ili naranče,skuhana mrkva
sjemenke celera skuhane,Skuhani Kumin,Kamilica skuhana  ,Zeleni čaj
Žuto smeđa,sjemenke komorača..
smeđa,jaka kava,Instant kava,ljuske tamna oraha -skuhane  Crni čaj
Narančasta,  Skuhana mrkva,Chili prah,Paprika 
Roza,Cikla,Brusnice ili sok od njih,Maline,sok crnog grožđa,Sok ukiseljene cikle
Crvena,puno skuhane ljuske crvenog luka
sok kompota višanja,

  • Uskrs(20)
  • Pisanice(3)
  • Farbanje-jaja(2)
  • JAJA(2)
  • Bojanje-jaja(2)
  • Jaja-uskrs(1)
  • Uskrs-bojenje-jaja(1)
  • Jjaja(1)
  • Uskrs-pisanice(1)

23

Anko moja,evo sam se jutros bavila izbjeljivanjem,jako sam zadovoljna kako divno izgledaju.Još nemam pojma kako ću ih ukrasiti,glavno da je prvi dio,izbjeljivanje,gotov!

Vesna #21  moje je zadovoljstvo  skupa sa tvojim...Hvala!!

Baš mi se sviđa ovaj savjet za izbjeljivanje jaja! Isprobano i poklonjeno! Uvijek sam se mislila gdje samo žene nabave ovako bijela jaja. Na coolki sam doznala...Hvala Anka!

Ovako je ispalo drugima