Moj profil

Pletena korpica -od dnevnih novina ;)

120 minuta
137

Na internetu se može svašta naći i potaknuti čak i uspavanu kreativnost kakva je moja :D, svidjelo mi se kako iskoristiti stare novine. Nadam se da će se i vama dopasti.

Na internetu se može svašta naći i potaknuti čak i uspavanu kreativnost kakva je moja :D, svidjelo mi se kako iskoristiti stare novine. Nadam se da će se i vama dopasti.

Sastojci

stare dnevne novine
jedne dobre makaze
jedan štapić za ražnjiće
tuba ljepila
boja po izboru
komad debljeg kartona
nekoliko štipaljki za veš :D

Priprema

1.

Pripremiti materijal. Novine rezati prvo na pola, a onda svaki list ponovo na pola uzdužno. Od kartona izrezati dva kruga pomoću šestara ili tanjura-podmetača za šalicu od kave.

2.

Na štapić motati komad novine od donjeg desnog ugla dijagonalno sve do vrha, na kome se stavi malo ljepila i spoji kraj. Izvući štapić i ponavljati postupak. Za osnovu treba 17 štapića.

3.

Krugove premazati obilno ljepilom i na jedan redati štapiće sa razmakom od oko 1 cm ili bez obzira na mjeru neka su razmaci jednaki ;). Pritisnuti drugim krugom i staviti nešto teško neka stoji barem jedan sat da se dobro spoji.

4.

Prvi štapić malo prstima stisnuti i premazati ljepilom izapočeti plesti korpu tako što ćemo taj dio štipaljkom stisnuti uz jedan od štapića zalijepljenih uz krugove na dnu.

Plesti tako što vodimo štapiće naizmjenično naprijed - natrag između štapića osnove.

5.

Kod završetka svakog prethodnog umetnuti novi štapić i malo "zavrnuti" da se pretvori u neprekidnu traku. 

6.

Kad postignemo željenu dubinu odrezati viškove štapića od osnove na 2 cm iznad pa svaki malo premazati ljepilom i savinuti preko ruba unutra ili van zavisi kako je potrebno da bi držalo rub. Umetnuti između tračica u donjem redu i prištinuti štipaljkama. Neka malo stoji tako da se formira čvrst rub.

Wikipedia: A is the first letter and a vowel in the ISO basic Latin alphabet.

7.

Ispletenu korpu premazati bojom unutra neka boja dobro pokrije slova. Okrenuti korpu na bocu koju ispunimo vodom da je stabilna i obojati iz vana. Dobro osušiti i smjestiti u prostor kojem odgovara.

Posluživanje

Ja sam koristila boju u spreju. Ako tako radite onda morate raditi vani da ne bi bilo boje po stvarima u sobi :D ... Ukoliko kroz boju probijaju slike  i slova iz novina preći još jedan sloj bojom, iako je meni OK i da se vide tragovi štampe.

  • Ideja(6)
  • Kreativa(6)
  • Kreativni-kutak(4)
  • Kreativno(4)
  • Ide-j-alno(1)
  • Rucni-rad(1)
  • Ideja-za-rucni-rad(1)
  • Kreativnost-saksija(1)
  • Kreativna-radionica(1)

83

Odlicno objasnjeno! Planiram to uciti kad zazimi 🙂

Da li na Coolki ima neka grupa samo o toj temi?

Mari hvala 🙂 muž mi je rekao nabavit pruće pa da pletem prave 😁

Divno,  deluje kao prava pletena korpa  ❤️

Ovako je ispalo drugima