Moj profil

Pljukanci

118

Kada pripremate tijesto za pljukance, voda mora biti obavezno vrela, a tijesto tvrđe, inače se raspada u vodi dok se kuha. Po izvornom domaćem receptu ne dodaju se ni ulje, ni sol, ni jaje. Samo brašno i voda. Pljukanci su bolji ako su manji.

Kada pripremate tijesto za pljukance, voda mora biti obavezno vrela, a tijesto tvrđe, inače se raspada u vodi dok se kuha. Po izvornom domaćem receptu ne dodaju se ni ulje, ni sol, ni jaje. Samo brašno i voda. Pljukanci su bolji ako su manji.

Sastojci

za
2 prstohvata soli

Priprema

1.

Od brašna odvojiti 2 žlice koje će služiti za doradu tijesta.

U preostalo brašno umiješati sol, napraviti udubljenje i uliti kipuću vodu. Kako je voda kipuća, tijesto najprije miješati drvenom kuhačom, potom rukama.

One 2 žlice brašna posuti po radnoj površini i istresti tijesto. Mijesiti tijesto gnječeći zapešćem ruke dok ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu. Po potrebi dodati još mrvicu brašna. Tijesto treba biti tvrdo inače će se raspasti tijekom kuhanja.

(Kad se mijesi tijesto pravilo je da se mijesi cijelom težinom tijela, ne samo rukama.

Tijesto pokriti i pustiti da miruje 15-tak minuta. Zatim podijeliti na 4 dijela. Svaki rukama uvaljati u dugi, prst debeli valjak, na suhoj podlozi. Tijesto se neće lijepiti. Ako se pak lijepi, podlogu pobrašniti. Nožićem rezati na komadiće veličine lješnjaka.

Pljukanci imaju oblik vretena. Za dobiti taj oblik komadiće tijesta treba samo protrljati među pobrašnjenim dlanovima.

Ako se prave na podlozi, trebaju vam samo kažiprst i srednji prst jedne ruke.

Svaki komadić tijesta prstima provaljati gore-dolje po podlozi, a onda valjajući raširiti prste i 2-3 puta provaljati krajeve. Provaljano tijesto je u sredini deblje, a prema krajevima se sužava.

Ako niste zadovoljni oblikom, samo uvaljajte formirani oblik u kuglicu i ponovite postupak.

Pljukance stavljati na pek-papir, obilato posuti brašnom pa držeći papir za dvije suprotne strane provaljati ih kroz brašno da se oblože sa svih strana. Tako se neće zalijepiti.

Kuhati u slanoj kipućoj vodi 15-tak minuta.

2.

Zamrzavanje: Pobrašnjene pljukance raširiti na ravnoj podlozi sa papirom, pokriti prozirnom folijom i zamrznuti. Smrznute prebaciti u vrećicu i spremiti u zamrzivač.

Kuhati bez prethodnog odmrzavanja.

  • Tjestenina...(6)
  • Pljukanci(4)
  • TIJESTO(2)
  • Tjestenina-pljukanci(1)

18

‘Poplasim’ - predobro!! Jadni poplaseni pljukanci svi se uznevjerili po tanjuru

Hvala imbrice sto si mi zgadio/la recept prije nego sam isprobala...

kako im samo ime kaže, pljukanci se rade tako da se prije "valjanja" svakog pojedinog pljukanca - pljune u dlan!!

bez toga recept nije kompletan

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)