Moj profil

Pogača bez glutena i bez laktoze

80 minuta
4
Pogača bez glutena i bez laktoze

Ako ste pravili Beze tortu ili nešto drugo od belanaca, pa imate višak žumanaca, ili ste prosto željni dobre pogače a ne podnosite gluten ili laktozu, za vas je ova fantastična pogača.

Ako ste pravili Beze tortu ili nešto drugo od belanaca, pa imate višak žumanaca, ili ste prosto željni dobre pogače a ne podnosite gluten ili laktozu, za vas je ova fantastična pogača.

Sastojci

za
400 ml kokosovog ili bademogov mleka
550 gr Schär Mix B brašna bez glutena
200 gr margarina

Priprema

1.

U jednu posudu pomešajte kvasac, šećer, žumanca i 1/3 kolosovog ili bademovog mleka.

Koristite količinu žumanaca po želji ili koliko imate, ali bar 3. Što više to će vam pogača biti mekša i žuća.

2.

Ostavite na toplom mestu (ili na radijatoru, ili stavite posudu u veću posudu koju ste napunili vrelom vodom, ili ako je posuda metalna na šporetu na najslabijoj jacini) tako da postignete temperaturu 35-40 stepeni. Tako ostavite da odstoji 10 minuta, da se dobije nabubrela penasta masa kvasca.

3.

Pomešajte s brašnom i dodajte ostatak kokosovog ili bademovog mleka. Dobićete glatku masu ali prilično mekšu nego što bi bilo testo za standardni glutenski hleb. Neka vas to ne buni. Kad naraste biće lakše za rad.

4.

Ostavite da naraste na temperaturi 35-40 stepeni oko 15 minuta.

5.

Dodajte margarin i premesite.

Idealno, razmekšajte malo margarin pa dodajte 1/3 u samo testo, a onda pospite brašno po jednoj dasci i na njoj rasprostrite testo rukama i uz pomoć dodatnog brašna formirajte pravougaonik, pa na njega razmažite prostale 2/3 margarina i onda sve to zarolajte kao štrudlu. Tako dobijenu rolnu možete ili uviti kao pletenicu ili seći na pužiće i okretati da im presek bude horizontalan.

Testo nije baš najednostavnije za rad jer je bez glutena, pa ga ne možete mesiti kao obično testo, ali je dovoljno upotrebljivo da možete izvesti gore navedene operacije. Po potrebi posipajte dodatnim brašnom radi lakše obrade.

6.

Kad ste formirali željeni oblik, ostavite na toplom 5-10 minuta da ponovo naraste.

7.

U pretnodno zagrejanu rernu (bez ventilacije) na 225 stepeni, pecite 35 minuta.

  • Bez-laktoze(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Lactose-free(1)
  • Visak-zumanjaka(1)
  • Visak-zumanaca(1)

1

Kakvo je ovo brašno? 

Hvala.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)