Moj profil

Pogača grozd

83
Pogača grozd

Ovu pogaču sam prvi put vidjela kod susjede koja ju je pravila za njen verski praznik .Svideo mi se je izgled pogače i zato objavljam recept.

Ovu pogaču sam prvi put vidjela kod susjede koja ju je pravila za njen verski praznik .Svideo mi se je izgled pogače i zato objavljam recept.

Sastojci

Tjesto
veličine šolje je 250 ml.
1/3 šolje rastopljeni maslac
2 jaja + 1 žumanjak za premaz
3/4 šolje mljeka
3 žlice vode
4 šolje brašna
3/4 kocke svjež kvasac
2 žlice šečera
1 žličica soli
Premaz/fil
1 žličica vode
seme od maka

Priprema

1.

Kvasac rastvorite i sa sastojcima zamjesite glatko tijesto.Ostavite ga udvostruči veličinu.

2.

Premjesite tijesto i napravite 27 kuglica od kojih 21 moraju da budu malo veće i ostalih 6 su malo manje.19 većih kuglica se upotrebi za grožđe,6 manjih takođe, a 1 velika se upotrebi za dršku, a 1 za listove i latice.

3.

Nauljite i pobrašnite tepsiju ili stavite papir za pečenje koji isto malo nauljite.U prvi gornji red postavite 3 loptice u redu,drugi red nadole stavite 4 loptica,treći red nadole 3 loptica,četvrti red 2 loptice, peti red 2 manje loptice i šesti red jedna manja loptica kao na šemi.

4.

Zatim u prvi gornji red stavite dve loptice izmjeđu loptica u zarezima.Drugi red opet 3 loptica izmjeđu zareza, treći red dve loptice između zareza.Onda četvrti red se stave 2 manje loptice i peti red ide jedna manja loptica.U šestom redu se ne stava loptica.

5.

Nad prvi red grozda od jedne loptice koja je višak stavite štapić od tijesta za dršku, a u drugu lopticu dodajte malo više brašna da postane tvrđa, nju razvucite oklagijom tanko i napravite listove i latice.

6.

Pogaču premažite sa mješavinom od žumanjceta i vode, posujte makom i ostavite 30-40 minuta na toplom da udvostruči veličinu.Kad je narasla namažite listove sa vodom i zaljepite ih na grozd .Pogaču pecite na 190 stepeni 20-25 min.Ako vidite da tokom pečenja da brzo dobija braon boju, pokrijte foliju zadnjih 10 minuta.

7.

..

  • Pogača(2)
  • Pogaci(1)
  • Pogaca-grozd(1)
  • Pogače(1)
  • Kruh-pogače(1)
  • Pogaca-n(1)
  • Grozd-na-pogaci(1)

24

Prekrasna pogača i jako lijepo objašnjen postupak...

Fragarija fala ti i pozdravče 👋

Ajme Erna.....nemoj molim te pocrveneću hi hi 🤗hvala ti puno 🍻

😍I titula majstorice za peciva ide u ruke naše vrijedne TineValentine, koja nas svojim savršenim izvedbama sve ostavlja bez daha! BRAVO MAJSTORICE!!!👏

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Pogaca ruza
JELENAO84

Pogaca ruza