Moj profil

Poriluk varivo ♥ lchf

75

u novom lchf  ruhu♥ čušpajz od poriluka ili ti varivo. a sa deklarirarinaim namirnicama i Gluten Free ♥

u novom lchf  ruhu♥ čušpajz od poriluka ili ti varivo. a sa deklarirarinaim namirnicama i Gluten Free ♥

Sastojci

50 dag poriluka (2 veća)
1 kapula (može i bez nje)
1 žlica pešta od (češnjak +peršin+ slanina)
2 mrkve (može i bez nje ) ali onda ide
celer , pastrnjak
1 žlica zobenih mekinja gluten fre ili 1 žlica tapioke GF
1 žlica lanenih sjemenki samljeveno
1 žlica maslinovog ulja (ili masti)
malo slanine domaće (pršuta ili šunke ako se ima
a može i domaća kobasica ili rebrica

Priprema

1.

Uzmemo dva  veća poriluka..obično prije zamrznem  čak operem, narežem i ocijedim pa zamrznem...Ukusniji je kad je zamrznuti. Nekad su domaćice  iz vrta zimi uzimale smrznuti poriluk iz vrta i shvatili da je ukusniji.. to mi je jedna kumica davno  dala savjet za poriluk.

Poriluk...sitno narezati  pofuriti vrućom vodom ocijediti.  Slaninicu ili špek malo poprižiti na kapuli i malo češnjak tek da zamiriši...dodati i malo šunke ako se ima i staviti u  padelu (lonac) na poriluk...dodati malo celera na kockice i pastrnjak na kolutiće...dodala sam i mrkvu iako je ona po lchf dozvoljena  svježa..no vi kako hoćete može sa malo mrkve ili bez..ali da ima celer i pastrnjak...

Zaliti sa  toplom  vodom..dodati pešt od češnjaka, slaninice bjelice, pofuriti poriluk jedno 2 prsta iznad  i peršina na kraju malo sjeckanog posuti..  vidi recept... Stavila sam malo od mesa  slaninu, pršuta domaćeg, a može se staviti i kobasica rebrica  ilai samo pešt  sa malo slaninice..isto je dobro...često kuham i bez mesa..

Kuhati  cca 40 minuta do 1h  a nakon pola sata dodam sol i svježe mljeveni papar i malo crvene paprike..i lchf brašno ili bezglutensko Schar MixB  ili  tapioka GF ( od zobenih mekinja  onda gluten fre 1 žlica i samljevenih lanenih sjemenki 1 žlicu ) pa malo zgusne čušpajz -varivo.

Posluživanje

Kuham poriluk na sve moguće načine  zgusnem ga ili prosom ili zobenim pahuljicama ali bez glutena ima ih u Tvornici zdrave hrane ili GlutenBio (Ul. Crvenog križa33), dodam govedsku kocku od Podravke  ali to onda nije po lchf sistemu ..  no mogućnosti i varijacije za čušpajze na temu poriluka su velike...Možete staviti i vegetu ili jušni temeljac od Podravke no ja vegetu ne stavljm u poriluk varivo... Tako da već skoro 3 godine nakon dijagnoze kuham  Gluten Free a mže i LCHF 

  • Lchf(3)
  • Poriluk(2)
  • Ćušpajz(1)
  • Gluten-free(1)
  • Bez-glutena(1)
  • Varivo(1)
  • Bj(1)
  • Lchf-poriluk(1)
  • Lchf-jela-na-zlicu(1)

14

Snježo i meni je bolnički poriluk dobar...baš mi i hrana odgovara jer tamo obavezno skinem koji kg...Hvala  curke!!!

Ja obożavam poriluk varivo do te mjere da mi je i ono bolničko bilo fino.Ovo tvoje s zobenim pahuljama i lanom mi se baš dopada.A vegetu ni ja ne stavljam u poriluk...špekec obavezno.:)

Odlicno varivo Anka!

Ovako je ispalo drugima