Moj profil

Posna čorba od graha s okusima Mediterana

40 minuta
24

Više je okusa u ovoj siromašnoj čorbi od fažola - koju bi vjerovatno načinili otmjenijom s nazivom "krem juha" - nego u mnogim vrhunskim šefovskim juhicama alla... Izaberite već s čime. Hranjiva, gusta, puna mirisa travica, dobrog maslinovog ulja i uz pikantne dodatke dimljene ljute papričice. Za one koji poste ili jednostavno vole bogate rustikalne juhe, na malčice novi način.

Više je okusa u ovoj siromašnoj čorbi od fažola - koju bi vjerovatno načinili otmjenijom s nazivom "krem juha" - nego u mnogim vrhunskim šefovskim juhicama alla... Izaberite već s čime. Hranjiva, gusta, puna mirisa travica, dobrog maslinovog ulja i uz pikantne dodatke dimljene ljute papričice. Za one koji poste ili jednostavno vole bogate rustikalne juhe, na malčice novi način.

Sastojci

za
300g bijelog graha (pasuljica, tetovac)
2-3 lista lovora
2 režnja češnjaka
ljuta papričica komadić
250g pelata
150 -200 g sitne deblje pašte
3-4 jž dobrog maslinovog ulja
ljuta dimljenja papričica za posipanje
kitica peršina

Priprema

1.

Za čorbu treba koristiti bijeli grah - najbolji je onaj sitniji, koji podsjeća na bisere i navodno mu je ime "pasuljica". Za mene veliko otkriće na tržnici u Rijeci, tek zadnjih godina. Dobar je i tzv. tetovac, ali za čorbe je ovaj biserni najbolji. Potopite ga noć prije u hladnu vodu. Tu vodu sutradan prolijte, properite grah i stavite ga kuhati u hladnu vodu. Dodajte 2 lista lovora i 1 žlicu maslinovog ulja. Skuhajte ga (ja to radim u ekspres loncu - cca 10 min), posolite i stavite sa strane

2.

U posebnu posudu stavite maslinovo ulje, prepolovljen (ili na velike komade) narezan češnjak, grančicu svježeg ružmarina, komadić ljute papričice i sve dobro ugrijte. Ako započne cvrčati, odmaknite od vatre, vrtite malo posudu s tim sastojcima. Želimo da nam se ulje dobro namiriše a ne da češnjak požuti! Tada dodajte isjeckane pelate te nastavite dinstati nekoliko minuta dok ne ishlapi suvišna voda. Dodajte kuhani grah - mora biti dosta jušasto. Možete doliti vodu u kojoj se kuhao.

3.

Kuhajte sve zajedno novih 5 minuta. Tada odstranite grančicu ružmarina. Uronite štapni mikser i okrenite nekoliko puta da se čorba zgusne. Nemojte do kraja sve propasirati. Čorbicu možete poslužite tako - kao krem juhu, ali u ovakve rustikalne čorbe odlično ide pašta. Ja sam izabrala cavatelle, manju tvrđu paštu ali izvrsno pašu domaće krpice ili mali šuplji tuljci, školjkice, na sitno izlomljeni debeli špageti. Pustite da se pašta skuha - dodajte vode ako treba, odredite gustoću. Probajte i dočinite.

4.

Na svaki tanjur dodajte listiće peršina (ja volim krupnije istrgane), pokapajte s dobrim maslinovim uljem i pospite s dimljenom, ljutom papričicom. (Ja koristim španjolsku - uvijek mi je netko donese, ali možete posuti i samo ljutu papričicu, ili pak svježe mljeveni papar)

Posluživanje

Rođena za posne dane, ova siromašna čorba nenadmašnog ukusa, može biti poslužena i u jako važnim prilikama. Treba je samo lijepo servirati u nekoj glinenoj zdjeli. Uvijek se pita još - bez obzira na godišnje doba

  • Jela-na-zlicu(1)
  • Grah-varivo(1)
  • Na-damirin-nacin(1)
  • Grah(1)
  • Posna-corba-od-graha(1)
  • Bijeli-fazol(1)

15

Gušti su gušti! A fotelja, zdjela n koljenima i, avaj, upaljen film na TV (u američkim filmovima  scenarist tako prikaže samoću ), ali meni je i to gušt.

Draga moja, nisam imala volje namještati stol, baš sam se uvalila u fotelju i guštala ali htjela sam ti ipak zahvalit! Nemoj zamjerit! Krasna čorbica koje baš obožavam, scharf!

Evo danas i kod nas - malo sam duze morala da kuvam, jer mi je grah verovatno stariji (iz prodavnice, ubran ko zna kad 🙂 ) - jako je fin, aromatican...koristila sam Jalapenjo papricicu i "domace" fusille, a ostalo sve po receptu  - uopste mi meso ni ne fali, toliko je bogat i bez njega;

Hvala na finom receptu;

Ovako je ispalo drugima