Moj profil

POSNE ŠTANGLICE SA DŽEMOM DRENJINA (posno na vodi)

126

Ako ste pomislili da je samo jedan u nizu klasičnih slavskih posnih kolača, pogledajte ponovo sastojke. U ove štanglice, koje se ne peku, ne ide ništa od masnoće, tako da su savršene i za one kojima je potreban fin i kvalitetan slatkiš za dane posta na vodi. 

Ako ste pomislili da je samo jedan u nizu klasičnih slavskih posnih kolača, pogledajte ponovo sastojke. U ove štanglice, koje se ne peku, ne ide ništa od masnoće, tako da su savršene i za one kojima je potreban fin i kvalitetan slatkiš za dane posta na vodi. 

Sastojci

I SLOJ
150g mlevenih oraha*
oko 2 kašike sveže ceđenog soka pomorandže, bez pulpe
II SLOJ
nekoliko kašičica hladnog džema od drenjina
150g oljuštenih sirovih mlevenih badema* (oko 200g badema u ljusci)
oko 2 kašike limunovog soka
2-3 kašika mlevenih oraha za posipanje

Priprema

1.

Pomešajte orahe sa prah šećerom. Dodajte sok od pomorandže i rukom zamesite masu nalik plastelinu, ali budite oprezni pri dodavanju druge kašike, jer su ovde kapi u pitanju koje mogu da razmekšaju kolač, pa da ga onda jedete kašičicom. Na papiru za pečenje pomažući se oklagijom rastanjite masu u oblik pravougaonika veličine nešto manje od 15x20cm. Širom stranom noža ravnajte stranice kolača pritiskajući ih da dobijete ravne ivice. Ponovite isti proces sa bademom i limunovim sokom za treći sloj ali na zasebnom papiru za pečenje.

2.

Premažite prvi sloj tanjim slojem hladnog džema od drenjina. Preklopite slojem od badema. Stavite papir preko kolača i lagano pređite oklagijom da dobijete pravougaonih 15x20cm. Pospite preko mlevene orahe. Oni će "trčati" po površini ali stajanjem u frižideru upiće vlagu i blago se fiksirati za gornju površinu.   Stavite u frižider da se kolač malo stegne, pa secite štanglice veličine 5x1x1,6cm.

3.

*Uvek meljite oko 200g oraha jer će vam deo ostati u mašini za mlevenje. 200g badema u ljusci daje150g blanširanog mlevenog badema. Ako kupujete sirove bademe u ljusci onda ih ubacite u manju šerpicu sa ključalom vodom i kuvajte 1-2 minuta dok se opna ne razlabavi. Stavite ih u hladnu vodu i skinite opnu. Poređajte ih na čistu krpu i pokupite sav višak tečnosti. Ostavite ih na sobnoj temperaturi bar jedan dan ili ako vam se žuri ubacite ih u rernu na nekih 100 stepeni da se malo prosuše. Ne smeju se prepeći i promeniti boju.

  • Posno(3)
  • Posni-kolaci(2)
  • Stanglice(2)
  • Posno-ana(1)
  • Kolachi-sitni(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Probati-putnik(1)
  • Gaga(1)
  • Posno-slatko(1)

17

Drina,👋👍🤗👏

Pravljeno za Slavu ooooodlicni!Hvala za ovaj ali i sve druge tvoje divne recepte!

Cupava, trebao bi da ide džem koji kisi koji malo štipa za jezik. Kajsija kisi ali ne dovoljno, ali možeš da probaš.

Ovako je ispalo drugima