Moj profil

Praline s kavom

574

Ili s cappuccino kremom, kako vam se više sviđa. Kremica kojom su napunjeni predivni je ganache iz recepta za Cappuccino kekse koja me je totalno osvojila iako nisam veliki ljubitelj slastica s okusom kave. Zarobljena u prhki čokoladni omotač, neopisivi je užitak.

Ili s cappuccino kremom, kako vam se više sviđa. Kremica kojom su napunjeni predivni je ganache iz recepta za Cappuccino kekse koja me je totalno osvojila iako nisam veliki ljubitelj slastica s okusom kave. Zarobljena u prhki čokoladni omotač, neopisivi je užitak.

Sastojci

za oko 15 manjih pralina
180-200 g mliječne čokolade (za praline)
60 g bijele čokolade (za ganache)
2 žličice instant kave
25 ml slatkog vrhnja za šlag (svježeg, nezaslađenog)

Priprema

1.

Mliječnu čokoladu sitno nasjeckajte. Stavite 2/3 čokolade u posudu otpornu na toplinu i smjestite je iznad posude s vrelom vodom. Posuda s čokoladom ne smije biti u dodiru s vodom, a voda ne smije ključati jer ako vam slučajno prsne samo jedna kap vode u čokoladu, bit će upropaštena.

Miješajte čokoladu tako na pari dok se ne otopi i dostigne 46°C.

2.

Posudu s čokoladom maknite s vatre i dodajte pomalo preostalu trećinu nasjeckane čokolade, miješajući neprestano dok se čokolada ne ohladi na 29,5°C.

3.

Premažite silikonski kalup za praline s dva ili tri sloja čokolade, između svakog premazivanja ostavite čokoladu da se stisne u kalupu, na sobnoj temperaturi ili par minuta u hladnjaku, a zatim nanesite novi sloj.

4.

Za ganache istopite sitno nasjeckanu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.

Vrhnje zagrijte u lončiću s kavom da provrije.

Pomiješajte vrhnje i čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

Napunite njome pripremljene praline. Ostavite 2-3 mm prazno do ruba kalupa. Ostavite 10-ak minuta u hladnjaku.

5.

Preostalu mliječnu čokoladu ulijte preko kreme i zatvorite potpuno praline. Ostavite 20-ak minuta u hladnjaku da se i zadnji sloj čokolade stisne, a zatim pažljivo izvadite praline iz kalupa.

Ako ste se držali uputa i pravilno temperirali čokoladu, praline će biti glatke, sjajne, čokolada neće biti mekana i neće se topiti na sobnoj temperaturi, dakle neće biti potrebe držati ih u hladnjaku.

Posluživanje

Postupak izrade pralina s mliječnom čokoladom identičan je onom s bijelom čokoladom, pa pogledajte i upute kod ovog recepta.

Možete ove praline pripremiti i s bijelom čokoladom, kao i s tamnom. Za tamnu čokoladu vrijede samo drugačije temperature - čokolada se prvo rastopi i zagrije do 50°C, a zatim se mora ohladiti na 31°C.

Za ove praline koristila sam mliječnu čokoladu s 46% kakaa, i dekafeiniranu instant kavu.

  • Praline(54)
  • Sitni kolači(4)
  • Čokolada(2)
  • Kolači(2)
  • Girls night out(1)
  • Kolaci-praline(1)
  • Bombs(1)
  • Kolachi-sitni(1)
  • Glazura(1)

86

🤗

Uvijek me iznova oduševe, hvala ti!👋

Oduševljena sam pralinama, naročito punjenjem, obožavam ukus kave...Samo sam radila s čokoladom za kuhanje i nije bilo sunca za napraviti ljepše sličice tako da su pretamne...A da si mi vidila termometar, e to sam trebala slikati...digitalni toplomjer

Ovako je ispalo drugima