Moj profil

Prirodni kvasac (sourdough starter, pasta madre)

264

Nije se rodio od prve... Ali, nakon početničkih grešaka, sada jako dobro napreduje, hvala na pitanju!

Nije se rodio od prve... Ali, nakon početničkih grešaka, sada jako dobro napreduje, hvala na pitanju!

Sastojci

Priprema

1.

1. dan

Pomiješajte 200 gr brašna (ja koristila sam meko pšeničko) i 100 gr vode sobne temperature.

Tijekom ovog prvog koraka možete smjesi dodati pola žlice meda (radi bržeg fermentiranja), ali nije potrebno.

2.

Dobiveno srednje tvrdo tijesto oblikujte u loptu i stavite u srednje veliku staklenku ili plastičnu zdjelu. Pokrijte vlažnom krpom i stavite na toplo mjesto da počiva 48 sati. (Ja stavljam u pećnicu ili mikrovalnu, u kojima nema velikih razlika u temperaturi.)

3.

3. dan

Vjerovatno je tijesto dobilo mjehuriće po površini, omekšalo je i ima kiselkasti miris. To je sve u redu!

Uzmite 200 gr od fermentirane smjese (uzmite dio ispod kore) i dodajte 100 gr vode sobne temperature. Pomiješajte. Nakon toga dodajte i 200 gr brašna. Umijesite i dobivenu loptu stavite u staklenku, pokrijte prozirnom folijom i pohranite 24 sata na toplo mjesto. Ovo se naziva "hranjenjem".

Ostatak tijesta bacite. nažalost, nije upotrebljivo, ali ne brinite, dobiveni kvasac će vam kasnije služiti mjesecima i godinama i ovo početničko 'razbacivanje' se isplati.

4.

3, 4, 5, 6, 7, 8 dan

Svakodnevno ponavljajte hranjenje.

Otprilike desetak dana nakon početka, vaše će tijesto biti spremno da ga iskoristite u pripremi pekarskih delicija.

Da li je tijesto dovoljno živahno, možete isprobati tako da ga nahranite i pratite rast. Ako udvostruči volumen u četiri sata, vaš je kvasac spreman.

5.

Jednom kada uspijete dobiti živahan kvasac, možete ga pohraniti u frižider u dobro zatvorenoj staklenci. Prije toga ga nahranite. On će i u frižideru nastaviti rasti, ali puno sporije. Ako ga ne namjeravate koristiti, svejedno ga morate hraniti jednom tjedno.

6.

Kad ga odlučite upotrijebiti, izvadite ga iz frižidera i odmah nahranite. Izdvojite količinu koja vam treba za pripremu tijesta, a ostatak vratite u frižider. Ostavite ga 4 do 5 sati da udvostruči volumen, a onda krenite s pripremom.

Posluživanje

Prirodni kvasac možete koristiti za pripremu slanih ili slatkih dizanih tijesta, umjesto pivskog kvasca. Omjer prirodnog kvasca i brašna će vam biti 1:2 ili 1:3, ovisno o živahnosti kvasca. On će vremenom biti sve bolji i bolji! Kao i vi!!

Evo u čemu je dosad sudjelovao:

brioche s nadjevom

raženi kruh

štapići sa slaninom i orasima

  • Kvasac(15)
  • Kruh(4)
  • Prirodni-kvasac(3)
  • Kvas(3)
  • Kiselo tijesto(2)
  • Sourdough(2)
  • Kruh-kvas(1)
  • Dough-is(1)
  • Kvasec(1)

47

Prevelike količine,  puno otpada , bez ljutnje ali previše rastrošan recept koji sigurno donosi jaku kiselinu . Sama imam svoj starter pečem od njega kruh 3 puta tjedno tako da sam upoznata sa procesom. Dnevno na hranjenje potrosim 50g brašna i nešto manje vode dakle otpada nema 

Mamma, iskreno, ne znam! I zao mi je da si potrošila vrijeme i brasno! rad s prirodnim kvascem nema točno određenih pravila i svatko mora pronaći svoj optimalni omjer i okus koji mu se svidja. Mozda da probas s manje kvasca? 

U nedjelju sam napravila kruh s prirodnim kvascem, prvi dan je bio super, kiselkas baš kako treba, međutim drugi dan nije bio dobar, jako kisel i tekstura mi nije odgovaral. Ne znam je li to normalno ili sam negdje pogriješila? Stavila sam 850 g kvasca i oko 2kg brašna.