Moj profil

Prirodno bojena jaja

201

Zašarenite vašu uskršnju trpezu ovim interesantnim jajima bojenim u crvenom (ljubicastom kupusu). Proces je jednostavan ali uzme malo duže vremena da jaja dobiju željenu boju. Koristite samo jaja sa bijelom ljuskom, braon jaja vam nece dati ovakav rezultat.

Zašarenite vašu uskršnju trpezu ovim interesantnim jajima bojenim u crvenom (ljubicastom kupusu). Proces je jednostavan ali uzme malo duže vremena da jaja dobiju željenu boju. Koristite samo jaja sa bijelom ljuskom, braon jaja vam nece dati ovakav rezultat.

Sastojci

jaja sa bijelom ljuskom
1 manja glavica crvenog (ljubičastog) kupusa
60 ml sirćeta

Priprema

1.

Stavite jedno jaje u šerpu i napunite vodom tako da bude oko prst visine iznad jajeta. Izvadite jaje (koristi se samo da se odredi omjer vode). Nasjecite kupus na četvrtine i iskidajte list po list. Stavite u šerpu sa vodom i stavite da vrije pola sata. Voda ce biti crvena a listovi kupusa ce izblijediti. Uzmite drugu posudu i procijedite kupus tako da u posudi ostane samo voda. Vodu vratite u šerpu i malo pritiskajte listove kupusa da iscjedite svu boju.

2.

Listove kupusa bacite a obojenu vodu stavite da ponovo provrije pa smanjite temperaturu da samo polagano vrijucka. Dodajte 60 ml sirceta i polako spustite jaja. Stavite samo jedan red jaja. Možete staviti pola jaja sa naljepljenim cvjetićima ili listovima uvezanim u najlon čarapu. Kuhati lagano pola sata. Iskljuciti i ostaviti da stoji u toj vodi da stoji najmanje tri sata, možda i više. Ispočetka će vam se činiti da se jaja nikada neće obojiti, ali budite strpljivi. Kada vidite da se boja počela hvatati provjeravajte s vremena na vrijeme. Kada dobijete željenu nijansu izvadite jaja, osušite ih i premažite uljem.

3.

Dakle:

- koristite samo jaja sa bijelom ljuskom (sobna

  temperatura)

- kuhajte samo jedan red jaja

- budite strpljivi (dok cekate mozete bojiti druga

  jaja)

- sto jaja duze stoje u vodi boja ce biti jaca

- dobar je i Lilin prijedlog da se jaja prvo skuhaju i 

  onda samo stave u drugi put prokuhanu vodu sa

  sirćetom i tako ostav da stoje

4.

Slika iz magazina Country Living 

Postupak na blogu autorice ciji je recept koristen u magazinu (njena su tamnija, a smedja jaja su kuhana u lukovini i brusnicama)

  • Uskrs(36)
  • Farbanje-jaja(4)
  • JAJA(4)
  • Saveti(2)
  • Bojanje-jaja(2)
  • Vaskrs(2)
  • Pisanki(1)
  • Obojana-jajca(1)
  • Jaja-uskrs(1)

59

Moja jaja su ispala super plava! Hvala na odličnom receptu i instrukcijama! Srećan Uskrs Vama i vašoj porodici  ❤️

Ja sam veliki fan prirodnih boja za kolače i općenito tako da me ova boja oduševilla. <3  Kako nisam imala bijela jaja "blajhala" sam ih octom i vodom i tada se ljuska jako istanji.....e da mi je za Uskrs nač bijela jaja❓

Probala sam farbat ljubicastim kupusom i odusevljena sam rezultatom. Neobicna boja,ali se svima jako svidjela. Fotku sam uploadala.

Ovako je ispalo drugima