Moj profil

pročišćavanje masti za izradu krema

20

tražeći po internetu jučer bilo kakve reference o pročišćavanju masti ja i moja prijateljica nikako nismo mogle nači potpune informacije o načinu pročišćavanja svinjske masti.Zbog toga sam odlučila ovdje objasniti sve.

tražeći po internetu jučer bilo kakve reference o pročišćavanju masti ja i moja prijateljica nikako nismo mogle nači potpune informacije o načinu pročišćavanja svinjske masti.Zbog toga sam odlučila ovdje objasniti sve.

Sastojci

Priprema

1.

 Prvo rastopite svinjsko salo da dobijete mast.Ta mast se ne smije soliti niti joj dodavati bilo kakve druge dodatke( mlijeko,luk...).Nemojte ju dugo pržiti da ne bude pretamna.

2.

Kada se mast rastopi ostavite ju da se dobro ohladi. Kada se ohladi možete početi sa pročišćavanjem masti. Dodajete 1/3 destilirane vode u odnosu na količinu masti. Izmiksajte štapnim mikserom.Samo miksanje ne treba trajati dugo,možda pet minuta cca. 

3.

Posudu sa tako izmiksanom masti i vodom stavite u zamrzivač na cca 10 min. samo koliko masti treba da se opet malo stvrdne da se ta voda odvoji od masti i da ju možete izliti.

4.

Kada ju izvadite iz zamrzivača malo razdvojite mast da vam voda iscuri.Nečete moći izbaciti baš svu vodu ali to nema veze jer se taj postupak ponavlja.

5.

Ponovo dolijte vode i ponovite korak 2. Korak dva se ponavlja onoliko puta koliko vam je potrebno da bi dobili snježno bijelu mast.Prvi puta kada sam pročišćavala mast taj korak sam ponovila deset puta. I to je to.

6.

Kada ste mast pročistili do kraja u nju možete dodati bilo kakvo ljekovito bilje ili ulje.Malo ju zagrijete da se mast otopi i u to zagrijano dodajete bilje.Pustite da tako odstoji 24h te potom ponovo zagrijete da se mast malo otopi da možete procijediti mast.Dalje se sve radi prema željama.Možete dodati i malo pčelinjeg voska u tu procijeđenu mast da bude malo kompaktnija.

  • Prociscena-svinjska-mast(2)
  • Mast-svinjska-pranne(1)
  • Svinjska-mast(1)
  • Ljekoviti-recepti(1)
  • Ljekovita-mast(1)
  • Nerecept(1)
  • Ljekovita-krema(1)
  • Ljekoviti-pripravci(1)
  • Ljekovito-bilje(1)

5

prokuhana hladna voda i kuhača samo za miješanje ,promješam pa ocijedimpa opet promiješam pa ocijedim i jedno pranje gotovo i tako 9 puta. netreba iči u hladnjak pa ostavite malo na miru i opet ocjedite dok izlazi voda, štapni mikser previše to sve razbijei i buno vode ostane zarobljeno u masi i nedase ocijedit. to je stari recept za pranje masti iz doba dok nije bilo nikakvih miksera

I ja kao natasa31 perem u 9 voda, koristim vodu sa cesme. A koristila sam je kad je bebi bio zacepljen nosic, u trenutku pomogne. I moze cesto da se ponavlja, po potrebi.

nisam znala da je i ovako čista dobra za dječije guze.hvala