Moj profil

Pura (na tatin način)

60 minuta
46

Obična, najobičnija, ali za mene bolje nema! Ovako je to radio moj tata, po receptu svoje mame.

Obična, najobičnija, ali za mene bolje nema! Ovako je to radio moj tata, po receptu svoje mame.

Sastojci

za
1/2 kg kukuruznog brašna
šaka soli
4 supene kašike ulja

Priprema

1.

Oko 3/4 lonca napuniti vodom i pustiti da proključa. (idealna bi bila duboka posuda užeg prečnika. Nemam više takav lonac, pa kao zamjenu koristim stari pretis lonac)

2.

Kada voda proključa, lonac maknuti sa ploče i pažljivo usuti kukuruzno brašno, tako da formira kupu (brašno ostaje na površini vode). Kroz sredinu kupe probušiti rupu i u nju usuti so i ulje. Vratiti na štednjak i kuhati poluotklopljeno na “laganoj vatri” oko 45 minuta.

3.

Presuti vodu u drugu posudu, a u loncu ostaviti tek toliko vode da se miješanjem može sjediniti masa. Ako nemate iskustva, onda u loncu ostavite vrlo malo vode, tek da pokrije dno, a po potrebi dosipajte. Drvenom varjačom miješati puru dok se svo brašno ne sjedini. (Kada počnete miješati, izgledaće kao da je pola brašna ostalo nekuhano, neka vas to ne buni. Za miješanje treba snage, jer pura mora ostati tvrda, a na kraju miješanja dobiju se “grumenovi” pure koje nožem možete rezati).

4.

slika 1 – gore: usuta pura i napravljena rupa; dole: vraćena na štednjak, početak kuhanja
slika 2 – gore: pura na početku miješanja; dole: pri kraju miješanja (na maloj slici je moja “alatkica” za miješanje pure)

Posluživanje

Servirati kao prilog uz brudet ili gulaš.
Ovako napravljena pura se može poslužiti i kao samostalan obrok, na sljedeći način:
Ostaviti puru da se ohladi, u tavi ugrijati puter, puru izmrviti viljuškom pa dodati na zagrijan puter i miješati, tj. gnječiti viljuškom dok se puter i pura ne sjedine (slika 3) Servirati uz kajmak, mileram ili kiselo mlijeko

  • Palenta(2)
  • Pura(1)
  • Kukuruzno-brasno(1)
  • Sve-5(1)
  • Puta(1)

24

Divno, detaljan opis za jelo koje volim, a moja mama pravi, a kojeg me uvek bio strah da pravim jer sam ocekivala da mora neko specijalno brasno da se nabavi:).

ja je pravim na drugi način al i ovo je za 5! evo kako ja to radim :) http://www.coolinarika.com/recept/pura-palenta-i-lucnica

to je lagano napišem poslije sad je već kasno ili ti rano