Moj profil

Rajska pita

283

kako sin voli međimursku gibanicu, došla sam na ideju da napravim i pitu  sa različitim filama: jedan red oraha, maka, jabuka  finog pekmeza umjesto sira , i nazvala sam ju rajska,  božićna, ali okusi su fino sljubljeni. Ispalo je ovo  pun pogodak  i   često ću je  raditi jer se mojima dopala a prhka i meka je već drugi dan.

kako sin voli međimursku gibanicu, došla sam na ideju da napravim i pitu  sa različitim filama: jedan red oraha, maka, jabuka  finog pekmeza umjesto sira , i nazvala sam ju rajska,  božićna, ali okusi su fino sljubljeni. Ispalo je ovo  pun pogodak  i   često ću je  raditi jer se mojima dopala a prhka i meka je već drugi dan.

Sastojci

50 dag brašna za K O R E
15 dag šečera u prahu
1 dcl vrhnja
8 dag masti ( 6 žlica) ili 15 dag maslaca
malo soli na vrh noža
naribana limunova korca
F I L A I od maka
10 dag maka + 1/3 vanilin šečera
mljeko vruće za pofuriti i malo cimeta
5 dag šečera
F I L A I I od jabuka
3-4 veće jabuke naribane
5 dag šečera +1/3 vanilin šečera
cimet + lim naribana korica
F I L A III od oraha
10 dag oraha samljevenih
1/2 dcl mljeka za pofurit orahe
5dag šečera 1/3 vanilin šečera
F I L A IV od marmelade
marmelada od brusnica, višanja
može i od šljiva

Priprema

1.

KORE: Kad radim kore onda uvijek radim za veliku tacnu onu crnu iz pećnice vel. 38x38cm ( ili pola smjese za malu tepsiju vel.32x19 cm). Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti 20-ak minuta da odmori  na hladnom. 

Odmoreno tijesto podiliti na 4  ili 5 loptica, ovisi dali želite skroz tanko ili malo deblje kore (ili između prozirne folije  valjati,ako valja se može se dobiti i 5 kora jako tankih).

Na okrenutu tepsiju,  onaj crni pleh veliki od pećnice...  (najvecu koja stane u pećnicu) namazati masnoćom, posuti brasnom.   Svaki komad tijesta razvaljati na veličinu tepsije  (imam papir  specijalni za razvlačiti  ili između dva ogranka prozirne folije), te oprezno  tijesto valjkom  prenijeti na  tepsiju i to  onu okrenutu stranu, ili razviti direktno na tepsiji, tako i  radim jer sam već izverzirana. Svaku  koru peci kratko cca  12-15 min na 180°C.  Kore moraju biti svjetlo ispecene.Ohladjene kore filati  ohlađenom filom, sve lagano pritisnuti rukama da se zalijepi  i ostaviti da prenoci  kako bi kore  omekšale. Stavim dve tri knjige  na kore filovane.

2.

FILA I  od maka:  Mak pofuriti sa mljekom i ostalim sastojcima, Ohladiti

FILA II od jabuka: Jabuke zdinstati sa šečerom cimetom i vanilin šečerom ( jednu vrečicu vanilin šečera rasporediti na  I, II i III fil) Ohladiti

FILA III od oraha:  Orahe  pofuriti sa mljekom i medom. Dodati malo cimeta i preostali vanilin šečer. Nek se prohladi.

FILA IV od marmelade.  Stavila sam od brusnica a može i od višnji, ali ljepše je kad je marmelada crvenkasta, ali može i od šljiva ili neki koji volite. Ali ovo s brusnicama ili višnjama je super... Ako su marmelada ili pekmez pregusti razvodnite na niskoj temperaturi sa malo vode.

3.

Kore filati redom;

1. kora + fil od maka,

2. kora+ fil od jabuka,

3. kora + fil od oraha,

4. kora + fil od brusnica ili višnji

5. gornja kora. Pritisnuti staviti čisti ubrus i jednu težu knjigu preko noći. Sutra posuti šečerom u prahu ili ako ćželite stavite čokoladnu glazuru.

Pita je prhka i mekana već   idući dan. 

  • Slatke pite(8)
  • Pite(8)
  • Pite slatke(7)
  • Pita(6)
  • Pita-slatka(3)
  • Mak(3)
  • Kolač(3)
  • Jabuke(2)
  • Slatka-pita(2)

128

Nisam odavno pravila ovu odličnu pitu, uz sve recepte koje ovdje vidim, na žalost poneki padnu u zaborav (nepravedno). Hvala Anka na podsjećanju na ovaj recept.🤗

Nisam vidjela komentare   ♥  hvala svima!!     drago mi je da si pravila pitu više puta a sličice  ma nije bitno glavno da vam se dopala   i tebi   hvala na javljanju  uz lijep pozdrav svima!!

Baš je rajska👍