Moj profil

Ramstek (ramsteak) u pacu

191

Ovaj recept pišem za mog Alana , ljubitelja ramsteka i bifteka. Nije klasični "mesožder", ali voli dobar komad kvalitetnog mesa, dobro pripremljenog.Ramsteak je sigurno , uz biftek takav. 

Evo kako ga ja radim, možda nema ništa  posebno novog, ali nek' ostane zapisano makar samo za moje dečke, kad budu sami pripremali...

Ovaj recept pišem za mog Alana , ljubitelja ramsteka i bifteka. Nije klasični "mesožder", ali voli dobar komad kvalitetnog mesa, dobro pripremljenog.Ramsteak je sigurno , uz biftek takav. 

Evo kako ga ja radim, možda nema ništa  posebno novog, ali nek' ostane zapisano makar samo za moje dečke, kad budu sami pripremali...

Sastojci

Meso
oko 400-500 g ramsteka
Marinada
10 žlica domaćeg maslinovog ulja
5 žlica senfa s zrncima gorčice -mustarda
1 žličica grube soli
svježe mljeveni papar(zeleni, crveni, crni)
2-3 lista lovor i kadulja - smrvljeni
50g maslaca s začinskim travama

Priprema

1.

Meso  treba biti debljine 1,5-2 cm, očišćeno od veziva i žilica.

Nemojte odreske tući,bockati viljuškom ili slično da ne izgube sočnost, gubitkom tekućine .

U meso utrljati grubu morsku sol. Odreske obilno premazati senfom s obje strane, preliti mješavinom ulja i vina, popapriti s šarenom mješavinom svježe mljevenog papra i začiniti s natrganim lovorom i kaduljom . Marinade treba da  ima dovoljno da prelije odreske. Zatvorite plastičnom folijom  da napravite nepropusno za zrak(vakum) i stavite u hladnjak preko noći.(do 24h)

  Ovaj postupak  dobro odležanog  i začinjenog  mesa ,daje najmekše odreske obogaćene začinskim biljem.Sol također , omekšava meso.

2.

Prženje mesa :

Tavu samo lagano namastite uljem i  dobro ugrijte (da ne bi prilikom zagrijavanja  veća količina ulja zagorjela).

Najvažnije je odreske ocijeđene iz marinade, naglo popržiti na dobro ugrijanoj grill tavi na visokoj temperaturi 3-5 minuta  na svakoj strani (okrenuti samo jednom).

Tako ćete dobiti srednje pečene odreske- izvana dobro karamelizirane , a iznutra lagano ružičaste boje.Za dobro pečene odreske , bez sirovih ,roza tonova treba peći najmanje 5-6 minuta .

A za krvavi odrezak , bit će dovoljno peći 1,5 minutu sa svake strane.

Na visokim temperaturama kratkim prženjem , zatvaraju se pore na mesu i ne gubi se voda iz njega , a nemojte koristiti ni poklopac ,jer će se kondenzirati para pa će se odrezak više kuhati nego peći.

3.

Kad ste ispekli odreske, odložite ih na ugrijani tanjur, na njih stavite grudicu aromatiziranog maslaca(s začinskim biljem) i pustite da se rastopi i prelije po mesu. 

Ostatak marinade ulijte u tavu u kojoj ste pekli meso, drvenom žlicom ostružite karamelizirani sloj i otopite ga minutu -dvije . Time još prelijte odreske i poslužite.

4.

Dobar tek!

Posluživanje

Odreske poslužite odmah dok su topli, uz salatu i čašu dobrog vina.

  • Ramstek(4)
  • Meso(3)
  • Govedina-i(1)
  • Ramsteak(1)
  • Ručak(1)
  • Marinada(1)

16

Sol izvlaci vidu iz mesa i cini ga zilavijim. Posoliti poslije pecenja i pustiti da odlezi umotano u alufoliju 10-tak minuta.

Danas prvi put pripremala.Bilo je fenomenalno!Hvala na receptu!

Možda nisi potrefio temperaturu pečenja.Treba biti taman tolika da se pore odmah zatvore, ali ne previsoka da ne bi prebrzo izgorjelo a unutra ostalo sirovo. A ako je temperatura posude preniska, potom sokovi teku iz mesa i ode sočnost. Za sve to ipak, uz odlično objašnjen reept, kako što je ovaj, treba i malo iskustva.

A drugo, zavisi i od mesa samog, koliko je životinja bila stara, i koliko je meso odmaralo. Svejže meso neće biti mekano, bez obzira na marinadu, već se moraju ramsteci i bifteci "uležati", znači nekoliko dana odležati u prostoru bez zraka (u doboro zatvorenoj posudi, najbolje  prekriveno uljem, da zrak ne dopre do mesa). Tek tako odmoreno meso bit će mekano. Inače, marinada ne omekšava meso, možda samo malo radi vina ili neke druge kiseline koju dodamo (limobo sok, sok limete, amože i kap octa). Sve zavisi, kako sam napisala, od toga koliko je meso "odmaralo". Neki posebni steakovi su najmekši nakon 15 dana, na njima može biti i malo plijesni, koja nastaje u kontorliranim okolnistima, o proje pečenja ju skinemo. O tek tada su oni pravi. Ali to se ipak radi u hladionicama, za kućnu radonost dobre su posude koje ne propuštaju zrak ili vakumske vrećice. Za ramstek ili steak kupujemo baš odmoreno meso, a ako nije, potom ga i do tjedan dana držim u ulju, bez ikakvh začina, u dobro zatvorenoj posudi.

Ovako je ispalo drugima