Moj profil

Ramstek u Proljeće

30 minuta
125

Ramstek je genijalan komad mesa. Njemu i nije potreban prilog, a da “popunite” tanjur imam krasnu ideju, dodajte mu bukovače, luk i šparoge.. Dugo sam tražila tzv.”maturo” ili odležano meso, konačno sam ga našla i riješila da ga ne napravim samo tako – već na ovaj ekstra ukusan i pravi proljetni način.

Ramstek je genijalan komad mesa. Njemu i nije potreban prilog, a da “popunite” tanjur imam krasnu ideju, dodajte mu bukovače, luk i šparoge.. Dugo sam tražila tzv.”maturo” ili odležano meso, konačno sam ga našla i riješila da ga ne napravim samo tako – već na ovaj ekstra ukusan i pravi proljetni način.

Sastojci

za
meso
4 kom 2 cm debelog junećeg ramsteka
garnitura
2-4 glavice luka
25 dag šparoga
25 dag bukovača
-- sol, papar i vegeta natur
10 prepolovljenih cerry rajčica
2 žlice sjeckanih svježih začina po vašem ukusu ( ja sam stavila timijan, mažuran, peršin i listove korijandra)
1 žlica maslaca

Priprema

1.

Odreske pripremite tako da ih nauljite. Neka odstoje dok vi pripremate garnituru.

2.

Tavu s debljim dnom, zagrijemo na jakoj vatri pet minuta.

3.

U tavi, na vrućem maslinovom ulju i maslacu, pržimo luk narezan na kolute, i šparoge izrezane na komadiće, te gljive narezane na trakice, dodamo malo vegete natur i pržimo dok povrće samo malo povene. Šparoge moraju biti malo ispržene, a hrskati pod zubima (probajte ih u toku pečenja).

4.

Pred kraj prženja, dodamo ljutu chili papričicu i rajčice. Posolimo i popaprimo po ukusu, dodamo vegetu natur i eventualno malo vrhnja za kuhanje (nije obavezno).

5.

Na samom kraju dodamo svježe začine i odmah ugasimo vatru.

6.

Garnituru pripremimo i odmah je serviramo na tanjure, te sad tek pečemo meso.

7.

Odreske ramsteka položimo na roštilj i pečemo ga jakoj vatri oko 3 minute sa svake strane (za srednje pečene odreske).

8.

Kad se meso lijepo ispeklo, položimo ga na tanjur i tek sada posolimo i popaprimo ili dodamo začinski maslac, te poslužimo.

Posluživanje

Uz ovo jelo poslužimo crno vino. Što se tiče maturo mesa ne vidim ja tu neke značajnije razlike osim što je puno skuplje od normalnog mesa.
Govedina i junetina, ali i sva druga mesa puna su vode.
Ako uzmete šnicle ili ramsteke i bacite ga na srednje zagrijan roštilj ili tavu, pečete ga pola sata i pri tome ga desetak puta okrenete, rezultat takvog kuhanja će biti najsličniji đonu od vaših omiljenih gojzerica.. Zašto? jer će sva tekućina iz šnicli izlaziti, a kolagenska vlakna u mesu će se stiskati i tako iscijediti i zadnju kap vode iz vaših šnicli.
Pretpostavili ste da će vam batić za meso pomoći.. e pa neće! Zašto ? – jer će načiniti rupice u mesu i rezultat će biti sito, kroz koje će dragocjena sočnost i tekućina istjecati.
Sol isto ne pomaže, jer procesom osmoze također vuče vodu iz mišića.
Pa u čemu je onda trik??
Trik je u visokoj temperaturi na koju se treba staviti meso. Tako se meso vrlo brzo ispeče, a voda nema kada pobjeći iz mesa.
Krivo imate i ako mislite da visoka temperatura i pokloac na tavi zatvori pore u mesu, što bi sprečavalo otjecanje vode.
Na takvoj tavi ili žaru će srednje pečen ramstek načiniti veliku lokvicu ružičaste juhice..
Tave su problem i usprkos visokokvalitetnoj tavi, može se dogoditi da se šnicle prije kuhaju nego lijepo ispeku. Napravite jaku vatru ili nabavite roštilj na kojem se meso neće kuhati, nego divno ispeći- naravno bez poklopca.
Da ponovim za svaki slučaj- solite, paprite i začinjeni maslac stavljate na samom kraju.

  • Meso(6)
  • Ramstek(6)
  • JUNETINA(4)
  • MESO-junetina(2)
  • Glavno jelo*(2)
  • Gotveni-jadenja-telesko(1)
  • Meso-nacin-pecenja(1)
  • Slana jela(1)
  • Ručak(1)

52

Obavezno 10 minuta pokriti folijom (onako labavo) i pustiti da odleži prije bilo kakvog rezanja ili soljenja. Ima tu još trikova, može se steak staviti u zamrzivač 30-45 prije pečenja, i onda se može na super jaku vatru a neće izvana izgorjeti niti se unutra prepeči. Trebaće mu malo više vremena da dosegne traženu temperaturu unutra, naravno. Prije stavljanja u zamrzivač DOBRO nasoliti. Zvuči naopako jer se inače soli pred jelo ali za ovaj pristup je bitno dehidrirati samu površinu mesa.

Hvala na korisnim savjetima 🙂

dobila sam mlade divlje šparoge i ovaj recept obavezno probam za vikend 🙂

Ovako je ispalo drugima