Moj profil

Raznobojni marcipan

420

Priprema domaćeg marcipana je vrlo jednostavna i brza. Domaći marcipan je za razliku od kupovnog mnogo jeftiniji i bolje kvalitete. Još ako ga obojite prirodnim bojama, dobiti ćete zdravu i lijepu dekoraciju kao i ukusnu slasticu.

Priprema domaćeg marcipana je vrlo jednostavna i brza. Domaći marcipan je za razliku od kupovnog mnogo jeftiniji i bolje kvalitete. Još ako ga obojite prirodnim bojama, dobiti ćete zdravu i lijepu dekoraciju kao i ukusnu slasticu.

Sastojci

Osnovna suha smjesa za marcipan
blanširani bademi
Za marcipan
Dodaci po želji
aroma badema
prehrambene boje
voćni sok
šafran ili kurkuma
mak (cijeli ili mljeveni)

Priprema

Osnovna suha smjesa za marcipan priprema se u omjeru 2:1:1 badem:kristal šećer:šećer u prahu. Tako npr. ako vam treba 200 g marcipana, uzmite 100 g blanširanih badema, 50 g kristal šećera i 50 g šećera u prahu.
1.

Bademe meljite u sjeckalici dok ne dobijete brašno.

2.

Pomješajte bademe sa kristal šećerom i ponovo meljite dok brašno ne postane fino.

Ovo je mali trik koji pomaže bademima da se samelju u vrlo fino brašno, a da se pri tome ne lijepe zbog otpuštanja masnoće, dok se istovremeno kristal šećer svede na konzistenciju šećera u prahu.

3.

Mljevene bademe i šećer pomješajte sa šećerom u prahu*, tako da smjesa postane jednolična.

Priprema šećernog sirupa
1.

Šećerni sirup pravi se od šećera i vode u omjeru 1:1.

Pomješajte 100 g šećera sa 1 dl vode, zakuhajte i ostavite da se ohladi.

Ovako pripremljen sirup biti će vam dovoljan za veće količine marcipana. Ostatak sirupa pohranite u manjoj boci i čuvate ju na sobnoj temperaturi. Sirup nije kvarljiv, ali kristalizira pri niskim temperaturama.

Osim za marcipan možete ga koristiti za izradu drugih slastica i osobito koktela, tako npr. kad se u pripremi koktela navodi gomme syrup, to vam je upravo to.

2.

Umjesto sirupa možete koristiti i svijetli tekući med (livadni, lipa, itd.). Med je idealne gustoće, odnosno omjera vode i šećera, za pripremu marcipana i daje mu poseban okus.

Priprema marcipana
1.

U suhu smjesu za marcipan možete dodati aromu badema.

Koristila sam aromu od Dr.Oetkera i treba pola žličice na 200 g suhe smjese. Za druge marke ravnajte se prema uputsvu na ambalaži.

Ako se plašite umjetnih aroma, izostavite ovaj korak**.

2.

U smjesu postepeno dodajite šećerni sirup/med, dok rukom smjesu konstantno mjesite. Smjesa mora postati kompaktna i čvrsta.

Ako vam se omakne sirup i smjesa postane pre meka dodajte joj još šećera uprahu po potrebi.

Bijela
1.

Marcipan nikada nije u potpunosti bijel. Ali svijetliju smjesu ćete dobiti ako na 100 g suhe smjese marcipana umješate još 50 g šećera u prahu.

2.

Koristite isključivo šećerni sirup (ne med) za izradu.

Crvena/Roza
1.

Izrazitu crvenu boju teško će te sami pripremiti, dok je priprema lijepih rozih nijansi vrlo jednostavna. Za bojenje koristite sok od svježih malina, jagoda, crvene ribizle i višnje. Možete koristiti i domaći sirup od ovog voća.

2.

Sok iscjedite, tako da žličicom zgnječite voće na malom cjedilu. Na kraju cjeđenja prelijte ostatke u cjedilu sa jednom žlicom vode, kako bi iskoristili i  izadnje ostatke boje.

3.

U ocjeđen sok umješajte malo šećera i koristite ga uz šećerni sirup za izradu marcipana.

4.

Ovo je intenzitet boje doji sam dobila od 3 višnje i 3 maline na 100 g suhe smjese marcipana.

Uz nježnu nijansu ovako pripremljen marcipan ima i odličan voćni okus.

Žuta
1.

Priprema žute boje je vrlo jednostavna. Koristite šafran ili kurkumu otopjenu u malo vruće vode.

2.

Dobije se vrlo intenzivna žuta boja.

Zelena
1.
  1. Kod zelene boje možete malo odahnuti. Za izradu zelene prehrambene boje u industiji se najčešće koriste spojevi na osnovi prirodnog klorofila, dobiveni iz biljaka, odnosno algi. Kako je dobivanje takvih boja jednostavno i ekonomično, čak i jeftinije zelene boje su biljnog podrijetla. Uz napomenu da prirodne zelene boje, nikad nisu neonskih nijansi! Za svaku sigurnost provjerite oznake na ambalaži.
Plava/Ljubičasta
1.

Ljubičastu boju dobiti ćete sokom od borovnica, crnog ribizla ili kupina. Pripremite ih na isti način kao i voće za crvenu boju.

2.

Nisam našla adekvatnu prirodnu zamjenu za čistu plavu boju bez primjesa ljubičaste.

Sok od borovnica i kupina više poplavi, ako mu dodate na vrh noža sode bikarbone.

Smeđa
1.

Smeđu boju je vrlo lako postići dodavanjem kakaa u prahu u suhu smjesu marcipana. Na 100 g dodajte od 1 mž do 1 ili 2 vž ovisno o željenom intenzitetu boje.

Crna
1.

Od crnih prehrambenih boja veliki se broj pravi od ugljena. Poznate su alergijske reakcije na takva bojila, no ugljen sam za sebe nije štetan, štoviše aktivni ugljen se u medicini koristi za detoksifikaciju organizma. No ja ipak rađe pravim vrlo tamnu smjesu za marcipan sa kakaom, pogotovo ako mi treba samo za malene dekoracije kao što su oči, cipele, brkovi, ...

Granitni marcipan
1.

U suhu 100 g suhe smjese marcipana umješajte 1 mž cijelog ili mljevenog maka.

Izgled prepeličjeg jaja
1.

Treba vam ca. 1 do 2 kockice tamne čokolade na 100 g marcipana. Čokoladu izribajte na sitne rašpice i ostavite u zamrzivaču 5 do 10 minuta.

2.

Umjesite u već  gotovu smjesu marcipana, vrlo kratko mjesite tako da vam se čokolada ne otopi.

3.

Za čestice u dvije boje zajedno sa ribanom čokoladom umjesite i pola žličice mljevenog maka u smjesu.

4.

Takav marcipan čuvajte u hladnjaku do uporabe i pri izradi dekoracija nastojite ga što manje rukama oblikovati.

Dekoracije od marcipana
1.

Za izradu dekoracija od marcipana koristite tanke kirurške rukavice. Lakše će te ga oblikovati, neće vam se lijepiti za prste i na njemu neće ostati otisci vaših prstiju.

2.

Uvijek radite na slilikonskoj podlozi ili radnnoj podlozi obloženoj prozirnom folijom.

3.

Za izrezivanje marcipana, ako nemate silikonski pribor, koristite nož za mazanje koji ste umočili u hladnu vodu, dok oštricu obrišete prstima kako bi odstranili višak tekućine.

4.

Ako vam treba veliki komad marcipana razvaljan u tankom sloju npr. za pokrov torte. Razvaljajte ga na listu prozirne folije, dok između valjka i marcipana umetnite list back papira.

U slučaju da vam ne treba odmah, prekrijte razvaljani marcipan prozirnom folijom, kako se nebi osušio.

Naime koristite li dvije prozirne folije jedna će se lijepiti za drugu prilikom rada, dok pri korištenju samo back papira nećete moći lijepo obložiti tortu ili sl.

5.

Ako vam ostanu nepravilnosti i crtice u marcipanu od prozirne folije, zagladite ih kistom namočenim u vodu i lagano osušenim na kuhinjskom papiru (nesmije biti premokar, samo vlažan).

  • MARCIPAN(29)
  • Dekoracije(3)
  • Dekoracija(3)
  • Decor(1)
  • Dekoracija-torte(1)
  • Za-praviti(1)
  • Za-isprobati(1)
  • Poslastica(1)
  • Marcipan-domasen(1)

66

Probat ću crvenu dobiti sokom od nara i slatkim crvenim vinom, ako uspije poslikam 🙂

Hvala za recept! Moj plavi marcipan je ispao bas plavi .. hvalaaaa 

Ja sam koristila mlinac za kavu. Je da je malo duže al super je!!

Ovako je ispalo drugima