Moj profil

Regentova torta

340

Bogata čokoladna torta, sa finim čokoladnim kremom između sedam mekanih biskvitnih korica. Omiljena poslastica bavarskog princa Regenta, pa stoga i ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.

Bogata čokoladna torta, sa finim čokoladnim kremom između sedam mekanih biskvitnih korica. Omiljena poslastica bavarskog princa Regenta, pa stoga i ima sedam korica koje simbolizuju 7 Bavarskih oblasti.

Sastojci

za
za kore
8 jaja / razdvojenih
200 g brašna
za krem
50 g skroba
100 g šećera
1 štapić bourbon vanilije
30 g kakaa
za glazuru
150 g crne čokolade (couverture)
20 g kokosove masti

Priprema

1.

Ulupati belanca sa šećerom u prahu u čvrst sneg. Umešati razmućena žumanca, zatim pažljivo umešati brašno. Na 7 listova papira izcrtati krug vel. 26 cm. 

2.

Na svaki raspodeliti podjednako tetsa, razmazati ravnomerno, i peći jedan po jedan (ili 2 u zavisnosti od veličine pećnice) na 200*C, oko 8 min., tj dok ne dobiju zlatno zutu boju. Na svaki pečeni list staviti obruč 26 cm kako bi odstranili moguće, neravne ivice. Tako jednake i pripremljene kore pustiti da se ohlade.

3.

Za krem razmutiti žumanca sa šećerom i skrobom. Zavreti mleko i kakao sa rasečenom vanilom. Procediti i odstranini vanilu. 

Mešavinu od žumanaca staviti na vatru, i odmah naliti vrelom mešavinom od mleka i kakaa, neprstano mešajući, zakuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, i umešati rastopljenu čokoladu. Nakon toga krem provući jednom kroz cedilo da bi se razbile moguće grudvice. Povremeno mešajući ohladiti krem na sobnoj temperaturi. 

4.

Naseckati omekšali maslac (sobne temperature) i penasto ga ulupati sa šećerom u prahu. Mešajući dodavati malo po malo čokoladnog krema.

Vodite računa da krem i maslac budu približno iste temperature, u suprotnom će se masnoća razdvojiti.

5.

Na svaku koru rasporediti podjednako kreme, razmazati, pa ih poređati jednu na drugu. Kremom na zadnjoj kori premazati površinu i obod torte. Ostaviti da se hladi oko 3 sata.

6.

Rastopiti čokoladu sa kokosovim maslom, i preliti tortu sa svih strana. Ukrasiti kremom ili čokoladnim ornamentima. 

  • Torte(13)
  • Torta(6)
  • Čokolada(3)
  • Rozen-kore(2)
  • Torte-ekstra(1)
  • Rozen(1)
  • Cakic-is(1)
  • Prinzregententorte(1)
  • Torta-cokoladna(1)

43

Videh u fotografijama da je neko tagovao ovu prelepu tortu pa mi pade pogled na tekst pa resih da ispravim greske... Princregent je titula , a ime Princregenta je bilo Luitpold; a svaka od prvobitnih devet kora  torte ( koju je napravio Anton Zajdl) pretstavljaju po jedno dete Ludviga I. Kasnije je taj broj reduciran na sest ili sedam kora  i ta sa sedam pretstavlja sedam bavarskih oblasti. Postojala je 1886 god . i varijanta sa osam kora jer se i Pfalc ubrajao kao osma oblast. Ova torta ima za Minhen isto znacenje kao sto ima Zaher torta za Bec.

Duuugo ju gledam i evo je napokon!!! Za veliki drugi rođendan. Trebalo mi je nesto sto ce biti cvrsto da mogu napraviti kocku kao za npr. Covjece ne ljuti se. Za recept sve pohvale. Iako je bio cetvrtasti kalup ocito je pokrio onih 26 cm jer je bilo smjese tocno za 7 kora a i krema je tocno na mjeru.

Greška - mislila sam na nadjev