Moj profil

Risotto alla milanese

351

Klasični rižoto iz Milana. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, tog dragocjenog i skupocjenog začina s višestrukim ljekovitim učincima. Uživajte u njegovoj pripremi i jednostavnom okusu.

Klasični rižoto iz Milana. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, tog dragocjenog i skupocjenog začina s višestrukim ljekovitim učincima. Uživajte u njegovoj pripremi i jednostavnom okusu.

Sastojci

za
320 g riže za rižoto (arborio, carnaroli ili vialone nano)
1/2 manje glavice crvenog luka
50 g maslaca
1 vrećica (0,1 g) šafrana u prahu
oko 1,2 litre juhe (mesnog ili povrtnog temeljca)

Priprema

1.

Tradicionalni recept predviđa također upotrebu goveđe koštane srži (oko 20-30 g) koja se usitni i poprži zajedno s maslacem i lukom na početku pripreme.

Ali nije obavezna, ja je nisam koristila.

2.

Očistite i što sitnije nasjeckajte luk.

Stavite ga u posudu u kojoj ćete kuhati rižoto zajedno s 30 g maslaca i pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta da luk omekša i postane staklast, ali da ne potamni. Ako je neophodno (tj. ako vam luk počne tamniti) dodajte žlicu - dvije tople vode ili juhe.

3.

Posebno u neprijanjajućoj tavi tostirajte rižu par minuta, nasuho bez dodavanja masnoće, miješajući drvenom žlicom.

4.

Dodajte rižu omekšalom luku i dobro izmiješajte.

Zalijte vinom i pustite da ispari na jačoj vatri.

Dodajte 2 grabilice temeljca riži, promiješajte i dalje kuhajte dok riža nije kuhana al dente (ako koristite vrste riže navedene u sastojcima to je oko 16-18 minuta).

Dodajite po grabilicu juhe svaki put kad je prethodna skoro sva upijena i promiješajte.

Nije neophodno miješati rižoto neprestano, dovoljno je promiješati ga nakon svakog dodavanja juhe, ali pazite da se ne presuši. Juha mora uvijek biti vruća.

5.

Nakon otprilike 2/3 vremena (znači nekih 10-12 minuta) dodajte šafran koji ste otopili u žlici juhe.

Pred kraj kuhanja posolite po ukusu.

6.

Kad je rižoto kuhan (neka na kraju ne bude ni jako rijedak ni suh, u žargonu se kaže a onda, tj. valovit), maknite ga s vatre, dodajte parmezan i preostalih 20 g maslaca, energično promiješajte da se sir i maslac otope. Poklopite i ostavite rižoto da odmori 1-2 minute, a zatim poslužite.

Po želji ukrasite listićima šafrana.

7.

Odabir riže jako je važan za konačni rezultat. Svaki od poznatih chefova ima svoju omiljenu, bilo da je to arborio, carnaroli ili vialone nano.

Dobar rižoto na kraju pripreme mora imati zrna riže još uvijek lagano al dente (dakle ni slučajno raskuhana), zato su ove tri vrste riže najpogodnije.

Ako volite kremastije rižote onda odaberite vrste bogatije škrobom kao arborio, ili još bolje vialone nano (koju sam ja koristila za ovaj rižoto)

Posluživanje

Rižoto je primo piatto, tj. u Italiji se poslužuje kao samostalno jelo prije glavnog jela, bez ikakvih "priloga" poput kruha ili salate.

Ovaj rižoto, međutim, poslužuje se često uz ossobuco alla milanese ( s gremoladom).

  • Rizoto(8)
  • Riža(8)
  • RIŽOT(2)
  • Ručak(2)
  • Prilog(2)
  • RISOTTO(1)
  • Predjelo(1)
  • Rižoti(1)
  • Posno(1)

76

Upravo skuhala, OMG pa ne mogu vjerovati kako je ukusno. Hvala!! 

Volim ovakva najjednostavnija doora, kokarde ili onaj iz Parme 😉

I meni smeta kad vidim recept za rižoto koji to nije, oni tipa skuhaj rižu u vodi i dodaj sastojke po želji. Smeta mi najviše jer ja obožavam rižoto, i tko ga nije nikad pripremio kako treba ne može razumjeti tu razliku. Ali to je posljedica sigurno i činjenice da je u Italiji rižoto samostalno jelo, dok je u našim krajevima to samo prilog i kao takvom mu se pridaje i manja važnost.