Moj profil

ROASTED ONION FOUGASSE (Fougasse sa pecenim lukom)

45

Adaptacija Richard Bertinetovog predivnog recepta, ovaj fougasse necemo mijesiti vec…hmm…tijesto cemo njezno razvlaciti uz temperamentno treskanje… Mnogo, mnogo interesantniji i fizicki manje zahtjevan process. Rezultat je bozanstven.

Adaptacija Richard Bertinetovog predivnog recepta, ovaj fougasse necemo mijesiti vec…hmm…tijesto cemo njezno razvlaciti uz temperamentno treskanje… Mnogo, mnogo interesantniji i fizicki manje zahtjevan process. Rezultat je bozanstven.

Sastojci

500g brasno
1 zlica soli
1-4 luka

Priprema

1.

Richard Bertinet ne mijesi, ne dodaje extra brasno, ne izbija zrak iz nadiglog tijesta. Njegov je metod pomalo ekstravagantan, ali vrijedan. Iziskuje puno manje energije (citaj: muke) i vremena. Iskreno: mislim da vise nikada necu umijesiti tijesto na konvencionalan nacin, ne vidim razloga. Njegov je pristup inteligentniji, a rationale je sljedeci: uloga brasna je da upije vodu, sto ce brasno i uciniti ako mu je dano dovoljno vremena. Dodavanjem ekstra brasna olaksati cemo proces mijesenja, to jest plus, ali tezina tako umijesenog tijesta neizbjezan je minus.

2.

Proces ce biti tesko prenjeti rijecima, so bear with me, ide nekako ovako:

3.

Aktivirati kvasac

4.

U vecoj posudi izmijesati sve sastojke – koristite spatulu ili zlicu, mijesajte dok niste dobili mekanu, ljepljivu masu koja jedva da nalikuje na tijesto.

5.

Istresite tijesto na suhu (NE POBRASNJENU) radnu povrsinu. U ovoj je fazi tijesto super ljepljivo – nakon par minuta ono ce se, gotovo magicno, lagano odvajati od radne povrsine.

6.

Gurnite dlanove pod tijesto – zadjite sa lijeve i desne strane istovremeno, tako da dlan gurnete pod tijesto – palcevi ostaju nad tijestom. Povucite tijesto prema sebi, u zrak, dok se nije odljepilo, a onda ga temperamentno tresnite nazad na radnu povrsinu. Gurnite dlanove ponovno pod tijesto, razvucite ga prema sebi pa ga prije nego se u potpunosti odljepilo savijte nazad (prema inicijalnom polozaju) da zarobite zrak. Sad ga lagano razvucite (dlanovi uvijek pod tijestom) sa strana (vucite ga lijevo i desno istovremeno), podignite ga prema sebi dok se nije odljepilo i sjedi vam u rukama kao ranije, pa ga ponovno tresnite nazad na radnu povrsinu. To je sekvenca koju ponavljamo par minuta, dok se gluten nije razvio – tijesto ce postati elasticno, savrseno formirano lako ce se odljeplivati od radne povrsine. Dok mijestite, dobro je svako toliko sastrugati sto se zalijepilo po radnoj povrsini – lakse se radi kad je povrsina cista i uredna.

7.

Sad je vrijeme da tijestu dodate sto god vam je volja – u ovom slucaju przeni luk. Ja ga narezem sto tanje, malo posolim, spricnem maslinovom uljem i ubacim malo svjezeg timijana ili ruzmarina, pa u rernu – bar 10 min. Ako zelite fougasse mekse korice, izvucite lukac dok je jos vlazan. Za krckavu koricu luk treba dobro sasusiti.

8.

Umijesali ste luk ili sto vec dodajete. Lagano nauljite posudu, ubacite tijesto pa ga okrenite sa svih strana ne bi li se dobro nauljilo, pa ostavite da pokriveno sjedi dok nije poduplalo (30min – 1h)

9.

Rernu na 250C

10.

Kad se tijesti lijepo nadiglo, istresite ga na radnu povrsinu – pazljivo da ne izgubite previse zraka. Tijesto ce samo splasnuti – lagano ga rukama oblikujte u pravokutnik koji cete isjeci na 6 trokuta.

11.

Trokut dobro pobrasnite, zarezite ga uzduz (nek ostane spojen na krajevima), i dobro ga razdvojite gdje ste zarezali. Sad dodajte jos tri reza sa svake strane pa svaki dobro razdvojite, inace ce se otvori zatvoriti pri pecenju. Pazljivo prenesite oblikovani fougasse na papir za pecenje koji cete poloziti u pleh (ako se sjetite okrenite pleh naopacke)

12.

Pecite na 250C 2 min, zatim smanjite na 230C. Sveukupno je vrijeme pecenja nekih 15-tak min.

Posluživanje

DOLJE, U BUBLINOM KOMENTARU NACI CETE LINK ZA BARTNET’S VIDEO, U KOJEM SAM BARTINET DEMONSTRIRA TEHNIKU. HVALA PUNO BUBLA!!

  • Peciva(2)
  • Peciva-slana(1)
  • Dizano(1)
  • Sve-5(1)
  • Fini-kruhici(1)
  • Cool-kruh(1)
  • Kruh-fougasse(1)
  • Fougasse(1)
  • Kruh i peciva(1)

17

Izgleda jednostavno ali nije, danas sam pravila - treskala siroto testo, zavlacila i razvlacila ali nije ishlo onako lako i jednostvno kao na snimku. Fino je pecivo, sve je kako treba i kako sam zelela ali mi nije ishlo tako lako i jednostavno. Mozda je do brashna.

Postavljeni link se ne otvara pa sam ga pronashla na You Tube i evo ga

https://www.youtube.com/watch?v=o6gFnXXPQk8

predobro!!!! video super…ovo moram probati