Moj profil

Rođendanske igre

120

Ako samo ostavimo djecu, to nije dobro, treba ih nekako zabaviti ….

Ako samo ostavimo djecu, to nije dobro, treba ih nekako zabaviti ….

Sastojci

oko 12 -20 djece
puno strpljenja
materijal koji nađete oko sebe
puno mašte
malo papira
koja olovka

Priprema

1.

Djeca vole slavlja i vjerujte bila ona mala ili velika svi vole organizirane igre i razna natjecanja. Mi se većinom na rođendanima podjelimo u skupine (LAVOVI protiv ZEBRI, ČIPSI protiv SMOKIJA, BRONHI protiv KIKIJA, ŽUTI protiv PLAVIH – i tako iz godine u godinu smišljamo imena za ekipe).
Evo par prijedloga za igre:

2.

Trka bez cipele
Trči se od točke A do točke B i nazad.
Od točke A trči se na jednoj nozi do točke B gdje su na hrpu pobacane cipele. Potrebno je pronaći svoju cipelu, obući je i dotrčati nazad do točke A. Dodirnuti svog drugog igrača i igra se nastavlja.
Pobjedila je ona ekipa koja prva bude u cipelama na poziciji A. Da bi igra bila zanimljivija pokupite cipele od ukućana i dodajte na hrpu.

3.

Traženje blaga
Blago je dobro sakriveno. Svaka ekipa dobija upute kako ga pronaći. Upute se sastoje od više malih uputa koje kada se skupe treba poslagati po redosljedu i pokušati pronaći blago.
Objašnjenje za traženje blaga (sve je na dvorištu – vani):
papirić sa ovim natpisom dati jednoj ekipi: „četiri noge ima, a ne putuje s njima“ – to je stol ili stolica i ispod sam zaljepila drugi paprić sa slijedećim objašnjenjem: „ja sam jedna vitka teta, kad je vjetar meni smeta“ – to je metla i na njoj je zaljepljen papirić sa zadnjom uputom.
drugoj ekipi dala sam papirić: „tu se nešto kuha, pa zagori i juha“ – to je mala drvena kuhinja koja je na terasi i u njoj je bio slijedeći papir sa natpisom: „djeca me vole jer različite sam boje“ – balon. Na dvorištu je bilo puno balona pa su malo morali tražiti.U balonu je bio zadnji papir sa objašnjenjem!
Zadnje objašnjenje bilo je isto i za jednu i drugu ekipu:
“Ima me svuda. Mene ljudi vole.
Kad je fešta neka samo na me se čeka.
Djeca su nestrpljiva, veliki su gladni!
Sakrio sam blago, a ti ga nađi!”
Paket slatkiša sakrili smo u roštilj. Koja ekipa ga nađe dijeli blago sa svima.

4.

Povlačenje kolutova
Dva drvena kolca – letvice zabili smo u travu i povezali ih špagom. Kolutove smo nanizali na špagu. Imali smo kolutove od rezanja podnice kreveta, malo smo ih ošmirglali sa strane da se djeca ne ozlijede.
Igrači moraju kolutove od točke A prevući do točke B i vratiti se nazad na početnu poziciju. Dodirnuti svog drugog igrača i igra se nastavlja. Pobjednik je ona ekipa koja prva završi.

5.

Ples oko stolica
Poslagati stolice u krug. Pustiti glazbu, a ekipa neka pleše oko stolica. Kad se ugasi glazba svi trebaju sjesti. Uvjek je jedna stolica manje od broja plesača.

6.

Okretanje čaša
potrebno:30 plastičnih čaša jedne boje (npr. žute) i 30 čaša druge boje(npr. plave)
Rasporediti čaše po dvorištvu tako da budu okrenute naopako i na vidljivim mjestima. Dogovoriti vrijeme trajanja igre (5-10 minuta).
Objasniti pravila:
Svaka ekipa mora okrenuti čaše svoje boje na pravu stranu – znaći cilj je imati što više svojih čaša okrenutih…..no za vrijeme igre dozvoljeno je okretanje čaša protivničke ekipe na krivu stranu. Pobjednik je onaj koji na kraju ima više čaša okrenutih na pravu stranu.

7.

Vrtoglavi nogomet
potrebno: napraviti gol od dvije letvice, jedna lopta i jedan kišobran
Postaviti kišobran (zatvoren) na jedan dio igrališta, a na 10-tak metara od gola staviti loptu.
Svaki igrač dođe do kišobrana, uspravi ga tako da stoji kao štap (vrhom prema dolje) stavi ruke (dlanove) na ručku, na to prisloni glavu (tako da gleda prema zemlji) i zavrti se par puta oko štapa (5-10). nakon toga trči do lopte i pokušava zabiti gol. Pobjedilaje ona ekipa čiji su članovi zabili više golova.

8.

Test znanja
Smicalice, pitalice i tražilice – svaka ekipa dobiva svoj test. Testovi se riješavaju 20 minuta. Po potrebi i dulje. Koja ekipa ima više bodova-točnih odgovora pobjednik je.
Evo par primjera za pitalice – smicalice:
Cijeli dan puna, cijelu noć prazna! Što je to? CIPELA
Kad se sijeće kad se mrvi mi smo vam uvijek prvi? ZUBI
Pada u vodu a ne smoći se? SJENA
Imam tri oka, ali ni jedno ne vidi. Te oći puno znače. SEMAFOR
Koja životinja ima kosti vani, a meso unutra? RAK
U prizemnici bez krova sve je u kući obojano u žuto.
Koje su boje stepenice za kat? NEMA KATA
Ima brke, dijed nije, mlijeko pije, djete nije? MAČKA
Mi smo četiri brata, jedan drugog hvata.
Sve ceste smo vidjeli, a još se nismo sreli. TOČKOVI NA AUTU
Još im u testove možete staviti iz nekih časopisa PRONAĐI RAZLIKE, rebuse ili male križaljke. Naravno možete ih i sami osmisliti.

9.

Sve ovo zahtjeva vremena i truda ali vjerujte isplati se. ja čuvam u word obliku svakakve gluposti pa se nadam da ću ih opet negdje iskoristiti!

10.

Na kraju slavlja podijelite medalje od papira ili kartona, ili napravite male diplome sa nazivima ekipa, ili smislite nešto što će djecu barem par dana (ili duže) podsjetiti da su se zabavili i bez TV-a i računala. Nema puno fotografija jer je nemoguće sve ovo odraditi s djecom i pri tome ih još i slikati.

11.

Imali smo rođendan od mog sina pa smo igrali i ovu igru: postavili smo djecu u dvije ekipe, sva ekipa dobila je žlicu i lopticu, a na pod smo postavili platične kolutove kao prepreke. Cilj je što prije zaobići prepreke, vratiti se na svoje mjesto i dati žlicu i loptici slijedećem igraču, dok se svi na izredaju... ako loptica ispadne vraća se na početak... možete igrati i sa jajima... ali onda pripremite puno jaja, ili s krumpirima... mašti na volju!

12.

Svaka ekipa dobije jedan smoki i slamki koliko je djece... jedan po jedan pušu u smoki i tako ga vode od točke a do točke b i nazad... koja ekipa prva završi bod ide njoj... puh, puh...

13.

a ovo svi znate - nogomet

14.

Pogodi metu:

nacrtati kredama metu na betonu i označiti bodove u poljima... nabaviti nešto za bacanje - može i mali frizbi ili nešto priručno - kao recimo ovi okviri... koja ekipa više bodova skupi ona je pobjednik!

15.

Pogodi tko sam:

Odaberete kategorije. npr: zanimanja, životinje, poznate osobe i sl. na papire napišite npr: životinje: kunić, ovca, mačka... djeca ne znaju što im piše na čelu (gdje m zaljepite nazive) i imaju pravo postavljati pitanja dok je odgovor pozitivan, kada je odgovor na pitanje NE, nastavlja drugi igrač... dok svako djete se ne pogodi tko sam ja.

Posluživanje

Veselite se!

  • Igre(6)
  • Za djecu(4)
  • Igre-za-djecu(3)
  • DJECA(3)
  • Kreativni-kutak(2)
  • Za decu(2)
  • Igrice(2)
  • Deca(2)
  • Zabava(2)

22

Super predlozi👏

🍻

Ovo će svakako poslužiti, odlične ideje😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)