Moj profil

ROŽATA

120 minuta
95

Rožata (u Dubrovniku rozata), zaštitni znak dalmatinskog slastičarstva, osobito južnog dijela i Dubrovnika. To je slatka želatinasta poslastica specifična okusa koju smo naučili naručivati i diviti joj se u restoranima.

Rožata (u Dubrovniku rozata), zaštitni znak dalmatinskog slastičarstva, osobito južnog dijela i Dubrovnika. To je slatka želatinasta poslastica specifična okusa koju smo naučili naručivati i diviti joj se u restoranima.

Sastojci

za
8 kom jaja
8 žlica šećera
2 čepa ruma
1 čep maraskina
1kom naribana kora od naranče
1 kom naribana kora od limuna
7 dl mlijeka
4 žlice šećera za karamel

Priprema

1.

Pjenasto el. mješalicom izmješati šečer i cijela jaja te uz mješanje dodati vanilija šečer, rum, maraskino, koru od naranče i limuna te slatko vrhnje. Na kraju ručno izmješati mlijeko s ostalom smjesom.

2.

Na vatri karamelizirati šečer u odgovarajučoj posudi i prelijevati ga po rubovima posude u kojoj ćemo peći ražatu (najbolje u teči promjera oko 25 cm). Uliti masu za ražadu u posudu te prekriti alu- folijom na kojoj smo čačkalicom probili 3 rupice za paru. Posudu uroniti u veču posudu s kipučom vodom, da voda za 1/2 prekrije rub posude i kuhati rožadu ½ sata, a 1 sat je peći u pečnici na temp. od 160 stupnjava C, tako da smo obe posude stavili u vruču pečnicu. Paziti da voda pokriva 1/2 ruba posude, doljevajući.

Posluživanje

Rožata se može napraviti i u CEPTER posuđu i to u većoj ili manjoj kombi zdjeli. Recept je isti samo je ne stavljamo u pećnicu, već samo kuhamo na pari, poklopljenu s CEPTER poklopcem 1,5 sati. Navedeni recept je za veću kombi zdjelu, a za manju prilagodimo količine tako da upotrebom 5 jaja, 5 žl. šećera, 5 dl mlijeka i vrhnja

  • Rožata(9)
  • Desert(1)
  • Kremasti kolaci(1)
  • Kreme(1)
  • Dezerti(1)
  • Jednostavni-desert(1)
  • Rrozata(1)
  • Kolaci-delicije(1)
  • Dalmatinski-tradicionalni-recepti(1)

13

Molim vas, imam nedoumicu. Piše 1/2 kuhati, 1 sat peći. Pitanje da li prvo kuhati pa peći ili ako kuhamo pola sata ako pećemo u pećnici sat. Hvala.

Ako je to napravio kuhar koga jako hvale  onda znam da nisam u krivu a da je recept izvrstan.

Šteta da nema više recepata....

prvi put sam jela rozatu u Trogiru od tada nemogu da je zaboravim mnogo ti hvala na receptu samo neznam dali ce to i meni ispasti kako treba uglavnom je moram probati🙂