Moj profil

Rum kocke

122

ovo je kolac koji se radi sa odrezima koji se cuvaju u frizeru, samelju i pretvore u fine rum kocke

ovo je kolac koji se radi sa odrezima koji se cuvaju u frizeru, samelju i pretvore u fine rum kocke

Sastojci

kore
56 dkg brasna o
15 dkg secera
20 dkg margarina
Nadjev
1 dcl ruma
1 salica rezanih oraha
1 salica grozdica
malo istrugane cokolade za kuhanje
4 - 6 zl pekmeza od marelica i sl
cokoladna glazura
7 dkg margarina
1 kaf. zlicica ulja

Priprema

1.

zamjesi tjesto, podjeli na2 manja i 1 veci komad, ispeci 2 savrseno jednake kore, a ostatak tjesta se ispece i zdrobi u vecu posudu.

2.

AKO SE OKRAJCI OD OSTALIH SUHIH KOLACA CUVAJU U ZAMRZIVACU, SADA JE VRIJEME DA SE SAMELJU U MASINI ZA ORAHE I DODAJU U POSUDU

3.

Zatim se dodaje prema vlastitoj zelji: rezani ili mljeveni orasi, cokolada reckana ili otopljena, grozdice natopljene u rumu, ...

4.

Skuha se loncic cr. kave, doda se 1 dcl ruma, ne manje, nema kusanja ruma i sa tim se zaliju kore i okrajci ili samo izlomljena kora.Lagano se sve izmjesa. Ako se muski izmjesa i jako natopi masa ce biti homogena i nece se vidjeti struktura kore.

5.

One 2 savrseno jednake kore se sa unutrasnje strane namazu pekmezom.

6.

Slaze se : kora, rum smjesa, kora, onda se stavi pod pezu preko noci i drugi dan se zalije cokoladnom glazurom

  • Kolači(4)
  • RUM(3)
  • Rum-kocke(3)
  • Kolachi-kolachici(1)
  • Suvi kolači(1)
  • Sitni-kolaci-r(1)
  • Kolaci-s(1)
  • Rest(1)
  • Prhko-tijesto-pita(1)

26

Zif,probat ću ti najbolje odgovoriti.Ovo je kolač koji je jako fini a uz koji se potroše loše napravljeni kolači ili okrajci ili keksi i čokolada koju nitko ne pojede a stoji nepotrošena. Zato je zanimljiv a sve se zalije sa kavom i rumom. To su izmislili slastičari da prodaju sve što ispeku pa i okrajke kao najfiniju slasticu.

Kolač bez okrajaka se napravi tako da ispečeš 2 kore recimo 15 x 25 cm, to razvaljaš na tanku koru i ispečeš 2 puta. Od tjesta koje ti je ostalo izvaljaš koru na većem protvanu ili 2 manje , i tu veću pečenu koru izdrobiš u neku posudu. Zaliješ sa crnom kavom u koju dodaš ruma i ostalo kreiraš, ovisno čega imaš u smočnici. Možeš rezati orahe, ili dodati mljevene, možeš dodati čokolade ili mljevenih keksa ako ti se masa od kore i kave čini premekana, dodaš još mljevenih keksa, dodaš grožđica i sl. Za prvi put kada radiš probaš rum smjesu, i kad ti se ukus sviđa, rukama ga rasporediš između 2 kore namazane pekmezom. Ovaj kolač može ispasti svaki put drugačije ili isto. Po želji. Naravno uz dodavanje mljevenih okrajaka dodaš više kave. Ili ruma, ne puno više ruma!!!

Koje veličine trebaju biti te 2 kore? Očito svi imaju iskustva pa im je sve jasno iz uputa: ispeći dvije savršeno jednake kore. Meni nije isto jesu li kore dimenzija 15 x 25cm ili 20 x 30cm itd. Tj. nije mi jasno koliko smjese treba ostati za treći dio koji se zdrobi kad se ispeče.

I onda mi kod izrade nadjeva nije jasno kako može biti svejedno ima li ili nema netko ostataka od kolača u hladnjaku. Jer piše da se zdrobi taj jedan pečeni dio (iako meni uopće nije jasno koliko toga treba biti) i onda se mogu dodati ti ostaci koje netko možda ima. I onda se dodaje 2 dl kave 1 dl ruma i još npr. orasi ili čokolada po želji.

Zar se ista količina tekućine (dakle ukupno 3 dl) dodaje i kad se upotrebljava samo ovaj jedan ispečeni, zdrobljeni dio koji se navodi u receptu i kad se dodaju i još neki ostaci iz hladnjaka? Što 3 dl tekućine ide na ama baš bilo koju količinu zdrobljenog tijesta???  Zar je svejedno ako npr. ima  300 g ili 600 g tijesta/ostataka iz hladnjaka – i na jedno i na drugo se nalije 3 dl tekućine??? Meni zdrav razum govori da ne može ista količina tekućine ići na koju god količinu zdrobljenog tijesta.

Baš ću ih napraviti ovu nedjelju!