Moj profil

Salata od pečenih paprika - za zimu!

300 minuta
164

Paprike na sve načine su vladarice moje zimnice! Salata od pečenih paprika je obavezna i nezamjenjiva uz svaki bolji zimski ručak...Ovako spremljena u staklenkama zadržava svu aromu, miris i okus..a budući da je već začinjena - funkcionira kao gotovo jelo i uz ručak na brzinu!

Paprike na sve načine su vladarice moje zimnice! Salata od pečenih paprika je obavezna i nezamjenjiva uz svaki bolji zimski ručak...Ovako spremljena u staklenkama zadržava svu aromu, miris i okus..a budući da je već začinjena - funkcionira kao gotovo jelo i uz ručak na brzinu!

Sastojci

za
10 kg crvenih paprika - roga
1 glavica češnjaka (velika ili 2 male)
lovorov list (u svaku staklenku po 1)
1 žlica soli

Priprema

1.

Paprike moraju biti zrele, besprijekorne, svježe ubrane, glatke i zategnute...

2.

Ako možete, ispecite ih na roštilju..7-8 minuta sa svake strane..možda nešto duže, ovisi kakva je vatra..Ovu količinu smo pekli u 3 puta..

3.

Kad ih skinete s roštilja, stavite ih u lonac i pokrite ubrusom. Neka stoje barem pola sata kako biste ih lakše ogulili. 

4.

Nakon što ih ogulite, preporučam da ih otvorite i očistite od sjemenki. Ovako vam se sigurno neće pokvariti (jer unutarnji dio paprike oko peteljke ponekad može biti oštećen ili pokvaren, što ne biste vidjeli ako ih cijele stavite u staklenke..a to bi  moglo uzrokovati kvarenje cijelog sadržaj)

5.

U loncu zagrijte do vrenja alkoholni ocat i maslinovo ulje (2 dcl). Dodajte sitno nasjeckani češnjak, žlicu soli i lovorove listove. 

6.

U otpinu nakratko uronite  paprike, malo po malo. 

7.

Odmah ih vadite i stavljajte u netom prokuhane staklenke. Otopinu  u kojoj ste ih umakali rasporedite po svim staklenkama..U svaku staklenku stavite i 1 lovorov list. Pričekajte trenutak da se rasporedi do dna, a onda dodajte još onoliko maslinova ulja koliko nedostaje do vrha svake staklenka a da sva paprika bude pokrivena. Dobro ih zatvorite poklopcima  s navojem koje ste isto prokuhali. 

8.

Staklenke okrenite naopako i umotajte dekom. Neka se postepeno hlade.

9.

Ovo su staklenke s pečenim paprikama koje sam dobila od 10 kg paprika!

  • Zimnica(10)
  • Zimnica slana(3)
  • Paprika(3)
  • Paprike2019(1)
  • Probati(1)
  • Zimnica-kisele-pecene-paprike(1)
  • Paprike-zimnica(1)

14

Meni se nikad nije pokvarilo, ali predostrožnosti radi, ove godine nisam ni ja stavila bijeli luk...

Upravo pećem paprike  i spremam u flašice, recept sam već prije stavila, Ja isto ne stavljam ulje jer mi se pokvari i ove godine spremam kao  kisele paprike , prepečem paprike a naljev skuham i zalijem ih u flašice dodam bijeli luk  Prvu turu već pojeli pola sad pravim drugu turu,

Pozdrav.Ovaj recept mi se činio jako dobar.Možda i je, da se meni nije dogodilo kao i Mariji1967 nakon 10 ak dana od pripreme.Zašto se isto to dogodilo, pa sam morala sav svoj novac, trud i vrijeme baciti, ne znam. Kasnije sam malo više čitala, pa našla podatak da se češnjak i ulje koje će stajati duže nikad ne stavlja zajedno, jer kasnije u kombinaciji može dovesti do teškog trovanja-botulizma.Naime češnjak je prirodni antibiotik i s njim ipak treba znati kako ga koristiti, a ne dozvoliti da postane toksičan. Možete o tome naći više na intenetu,ovdje sam samo htjela napomenuti.Ako ću ponovno peći paprike znam da će biti spremljene ua zamrzivač,provjeren recept🙂