Moj profil

Salenjaci bez kvasca

150 minuta
13
Salenjaci bez kvasca

Pošto ima dosta recepata za salenjake ,pretežno su svi sa kvascem,ja imam recept bez kvasca pa sam odlučila da ga stavim na stranicu...Pogledajte!

Pošto ima dosta recepata za salenjake ,pretežno su svi sa kvascem,ja imam recept bez kvasca pa sam odlučila da ga stavim na stranicu...Pogledajte!

Sastojci

za
1 žumanjak
malo soli
mlaka voda
1/2 Kg sala
15 dkg brašna k salu

Priprema

1.

Izvagati salo te ga samljeti u mašini za mljevenje mesa ili u blenderu usitniti.K salu dodati 15 dkg brašna glatkog i zamijesiti.Ostaviti sa strane.Ovu smjesu  podijeliti na 5 dijelova.

2.

Izvagati 0,5 kg glatkog brašna,dodati žumanjak malo soli i mlakom vodom umijesiti polutvrdo tijesto (kao za štruklje),da se lijepo da razvaljati.

3.

Razvaljati tijesto i mazati sa jednim dijelom sala.Preklopiti kao za lisnato ,znači jedan kraj do drugoga pa opet tako drugu stranu da dobijete oblik knjige.Svaka domaćica koja radi lisnato ima neki svoj način preklapanja tijesta tako da može po svome preklapati.

4.

Mazanje i preklapanje ponoviti sa preostalim salom tako da svaki put tijesto odstoji po 15 min. u frižideru ,tada se lakše valja i na kraju budu ljepši salanjaci.Ovaj dio posla se može napraviti i prvi dan ,drugi dan se samo razvalja , slažu se oblici po želji i peku.

5.

Dakle , nakon sveg preklapanja razvaljati tijesto na debljinu oko 0,5 cm rezati rombove, ili četverokute pa puniti pekmezom i peći.Pećnica neka bude dobro zagrijana na 210 stupnjeva.Peći do zlatnožute boje, kad se lijepo izlistaju.Pečene ja valjam u kristal šećer, a mogu biti i bez šećera (kao slani). 

Posluživanje

Kad se malo prohlade uživajte u finom okusu salenjaka.

  • Salenjaci(2)

7

Moji omiljeni

ah 🙂 ipak hvala

Salo je mekani dio špeka od svinje, onaj dio koji ima opnu. Ta opna se skine prije mljevenja sala. Nadam se da sam pomogla.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)