Moj profil

ŠARENO I SLANO

90 minuta
132

Ovo je varijacija recepta koji sam našla na nekom od mnogih foruma kojima "krstarim". Privukao me je presek i samo sam čekala povod da se upustim u avanturu. Priliku sam dobila u rođačko-prijateljskom okupljanju pre neko veče.

Ovo je varijacija recepta koji sam našla na nekom od mnogih foruma kojima "krstarim". Privukao me je presek i samo sam čekala povod da se upustim u avanturu. Priliku sam dobila u rođačko-prijateljskom okupljanju pre neko veče.

Sastojci

za
Zelena kora
8 kom jaja
4dl jogurt
8 kašika brašno
prstohvat so
blitva obarena i sitno iseckana
SREDNJI DEO
9-12 kom palačinke srednje veličine
100g+250g krem sir
4 kašike ajvar
300g sir tipa kačkavalja
SPOLNJI PREMAZ
pavlaka malo
maslac malo

Priprema

1.

Zelena kora: Napraviti sneg od belanaca, pa uz stalno mućenje dodati žumanca, jogurt, brašno, so, prašak i blitvu. Peći u plehu na peki papiru (moja gotova kora je bila 32×38cm). Ispečeno iseći podužno, dobiju se dve kore.

2.

U zavisnosti od dimenzija kore ispeći palačinke (meni je trebalo 9, jer sam koristila pečenicu i neki sir koji nije mogao baš tanko da se seče).

3.

Palačinke složiti jednu na drugu i malo ih iseći da se dobije oblik kvadrata.

4.

Palačinku premazati krem sirom (100g), poređati prašku šunku, preko nje sir i urolati. (Koristite prašku šunku lepo isečenu i sir koji se seče na tanke listove).

5.

Pomešati jedan krem sir (250g) i 4-5 kašika ajvara. Premazati donju koru ovom masom, poređati palačinke, malo ih utisnuti u masu, pa preko njih ponovo naneti masu od sira i ajvara (poželjno je da palačinke budu obavijene crvenom smesom. Ostaviti malo smese da se kasnije oblikuje torta.

6.

Poklopiti zelenom korom i ostaviti u frižider da se stegne. Po potrebi ostatkom crvene smese popuniti neravnine oko palačinki (sa strane). I vratiti u frižider.

7.

Tortu premazati smesom krem sira i pavlake, eventualno dodati malo maslaca. Ovo je najdelikatnija faza ako želite da torta ostane bela (zbog onog ajvara). Ukrasiti po želji.

8.

Izgleda komplikovano, ali nije, izdašna je, pravi se ranije i lepo se seče.

9.

Takođe, moguće su i varijacije u sastojcima. Umesto ajvara mogu npr. pečene i samlevene paprike.

  • Predjelo(8)
  • Predjela(4)
  • Slana-torta-san(1)
  • Solena(1)
  • Slane torte(1)
  • Sareno-slanoo(1)
  • Hladno predjelo(1)
  • Slana torta(1)
  • SLANE PALAČINKE(1)

16

🍽

Hvala.

Ekstra je! Hvala na receptu

Ovako je ispalo drugima