Moj profil

Sarma

90 minuta
10

Sarme su uvijek bolje ako se naprave dan prije, u većoj količini... Ovo "veća količina" ne znači da će baš sve sarme dočekati sutrašnji ručak...

Sarme su uvijek bolje ako se naprave dan prije, u većoj količini... Ovo "veća količina" ne znači da će baš sve sarme dočekati sutrašnji ručak...

Sastojci

veća glavica kiselog kupusa
60 dkg miješanog mljevenog mesa
4 žlice riže
1 luk (kapula)
par češnjeva češnjaka
sol, papar, crvena paprika
komad slanine sušene na dimu ili sušene svinjske kosti

Priprema

1.

Kupusu izrezati korijen, odvojiti listove, oprati malo ako je kupus previše kiseo. Sredinu glavice (mali listovi koji nisu pogodni za savijanje sarme) izrezati na tanke rezance i pokriti dno lonca u kojem ćemo kuhati.

Napraviti smjesu za nadjev; na masnoći prepržiti sitno kosani luk, dodati rižu i kratko popržiti.  Premjestiti u veću posudu za miješanje, dodati mljeveno meso, usitnjen češnjak, sol, papar i  crvenu papriku. Dobro izmiješati pa puniti listove kupusa i savijati sarme.Sarme slagati na posteljicu od rezanog kupusa u loncu. Ostaviti mjesta u sredini za komad suhog mesa ili slanine. Ako je ostalo kupusa, narezati ga na rezance i pokriti time složene sarme. Naliti vodom da pokrije  sadržaj lonca. Kuhanje početi naglom vatrom, a kada zavrije, smanjiti i polako krčkati barem 1 sat. Kuhanu sarmu zapržiti tankom zaprškom.

Tanka zaprška je na masnoći prepržena žlica glatkog brašna, nalivena sa malo hladne vode, pa umiješana u jelo i još malo sve zajedno prokuhano. "Tanka" se zove zato što je mala količina brašna u odnosu na količinu jela, pa jelo ne bude gusto nego prilično "jušno".

Posluživanje

Uz sarmu servirati krumpir pire.

3

😛

Super !🙂

Super !🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)