Moj profil

Šaum role i indijaneri

44
Šaum role i indijaneri

Kada ostane puno bjelanjaka, zgodno ih je iskoristiti na ovaj način!

Kada ostane puno bjelanjaka, zgodno ih je iskoristiti na ovaj način!

Sastojci

1 kom lisnatog tjestai 1 žutanjak sa malo mlijeka
tijesto za indijanere
šaum
150 g 3 do 4 kom bjelanjka
125 g šećera
šećerni sirup za šaum
čokoladna glazura za indijanere
100 g čokolade
1/2 žličice ulja

Priprema

1.

Šaumrole

Izvaljati lisnato tjesto što tanje  u četverokut, nožićem za rezanje pizze , izrezati trakice, prema izboru, ja volim 1,5 cm široke  može do 30 ili 45 cm duge., namatati ih na stožaste metalne tuljce koji su dobro namazani margarinom. Tuljci se mogu napraviti od folije i papira za pečenje. Također metalni tuljci se tek malo premažu margarinom i na njih se zaljepi papir za pečenje. Tako se lako skida tijesto sa modela.Vše izbora je nabrojeno pa izaberite!

Tjesto se premaže žutanjkom koji je razmučen sa 1 žličicom mlijeka. Peče se na 200 C. dok dobiju lijepu boju.

2.

Priprema šauma

Snjeg  mekano izmiksajte,

malo po malo uz stalno miksanje dodaje se šećer u prahu,miksa se u čvrsti snijeg.

Kuha se sirup od šećera i vode, kada zakuha, dodaje se limunov sok koji će spriječiti kasniju kristalizaciju šećera.Skuha se sirup  na 116 C,  ili sirup koji radi balončiće kad se puhne kroz vilicu .

Sirup se u veoma tankom mlazu uljeva u snijeg , u sredinu , ne uz rubove, uz stalno miksanje, i iza toga se još 5 min miksa da se šaum svijetlucka i malo ohladi.

Tada se stavlja u vrečice za brizganje, napune se šaumrole ili se  rade indijaneri ili se jednostavno izlije na pečene ploče lisnatog tijesta i rade se šampite. Također  se ovom smjesom pune korneti za sladoled i umoči se sve u čokoladu i evo zimskog sladoleda!

3.

Indijaneri

Od bjelanjaka i šećera izmiksajte čvrsti snijeg, dodajte žumanjke, miksati, dodati brašno sa škrobnim br. promješati, Napuniti vrečice za brizganje i raditi na papiru za pečenje krugove od 4 cm. Peči ih na 200 C.

Na ohlađene podloge  sa vrečicom za brizganjesa sa glatkim nastavkom nanesite 3 - 4  odvojena sloja, svaki malo uži od predhodnog.

Ostavite preko noći da se stisne ili ih stavite u pečnicu na 150 C - 10 min.

Zatim sve prelijte čokoladnom glazurom.

4.

Čokoladna glazura

Otopiti margarin, topiti sve dok nestane voda ,na laganoj vatri ,i ne čuje se "Cvrčanje".Ugasiti vatru. U otopljeni margarin dodati malo ulja. promješati, nalomiti čokoladu i staviti ju u otopinu.  Ostaviti ju na stranu par minuta ili stalno mješati da se čokolada otopi i sjedini. Takva glazura je sjajna i podatna za sve kolače. Ako se izljeva na kolače prije rezanja, pomoću  ravnala nacrtati kockice sa nožem i onda odmah rezati. Tako se dobivaju izvrsno izrezani kolači i čokoladna glazura ne puca.

5.

Kornete napuniti šaumom, šaum se može i pofarbati jestivim bojama, umočiti ga u čokoladu i dati djeci za rođendane i sl.

6.

Kada vam ostane šauma, stavite ga između 2 keksa i prelijte čokoladom!

Posluživanje

  • Šaum(2)
  • Saumrole(1)
  • Indijaneri(1)
  • Bjelanjci(1)
  • Pastry(1)
  • Puse(1)
  • Puse-is(1)
  • Sitni-slatki(1)

2

Šečerni sirup je kuhana voda i šećer malo duže vremena ,dok ne ispari pola vode.

Kakav je to secerni sirup za saum,i dali se mozda moze kod kuce napraviti? Kolacici izgledaju predivno 👍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)